Quantcast
Channel: tips | delicious.magazine | Elke dag lekker!
Viewing all 196 articles
Browse latest View live

Deze nieuwe foodserie op Netflix wil je zien: The Final Table

$
0
0

We waren al fan van Chef’s Table en alle interessante documentaires over eten die op streamingdienst Netflix te vinden zijn. Binnenkort wordt daar een nieuwe geweldige serie aan toegevoegd: The Final Table.

Lees ook: Vanaf nu kun je een abonnement nemen op olijfolie (ja, echt waar).

Althans, we gókken dat deze serie een nieuwe favoriet gaat worden. Waar de serie over gaat? Netflix noemt het een ‘wereldwijde culinaire competitie’. Een kookwedstrijd dus, met chefs over de hele wereld. Chefs werken in duo’s en in elke aflevering worden nationale gerechten uit een andere wereldkeuken gemaakt. En ja: het is wéér een kookwedstrijd, maar dat maakt ons niet uit want we kunnen er geen genoeg van krijgen.

Deelnemende landen
Wat we nog meer weten? Deelnemende landen zijn onder andere Italië, Mexico, Spanje, Engeland, Brazilië, Frankrijk, Japan, de Verenigde Staten en India. In elke aflevering worden de gemaakte gerechten natuurlijk gekeurd door een strenge jury.

Niet de minsten
Die juryleden zijn trouwens niet de minsten, we lezen dat onder andere Enrique Olvera (Mexico), Andoni Aduriz (Spanje), Clare Smyth (Groot-Brittanië), Helena Rizzo (Brazilië), Vineet Bhatia (India), Grant Achatz (VS), Carlo Cracco (Italië), Yoshihiro Narisawa (Japan) en Anne-Sophie Pic (Frankrijk) aan de jurytafel plaats nemen. Bovendien schuift er elke maand een gastjurylid aan uit het betreffende land.

kersen-chocoladecrèmetaart

Makers
Leuk om te weten: de makers van het nieuwe programma (Robin Ashbrook en Yasmin Shackleton) waren óók het brein achter Masterchef en MasterChef Junior. In de laatste aflevering wordt één van de chef tot winnaar benoemd. En deze… krijgt een 10e plek aan The Final Table: de tafel waar nu al zo’n negen VIP-juryleden plaats mogen nemen.

Op de site van Netflix lezen we dat de serie ‘later dit jaar’ wordt uitgezonden. Wanneer dat precies is, weet niemand. Maar: we verheugen ons er nu al op!

BRON DELISH BEELD ANP

The post Deze nieuwe foodserie op Netflix wil je zien: The Final Table appeared first on delicious. magazine.


De tips uit delicious. eetteam van deze maand

$
0
0

Net geopende naast klassieke restaurants waar je blijft reserveren, de beste frietkraam, wijnbar of ijssalon. Gespot door de redactie, een delicious.lezer, een chefkok of andere foodie. Van ontbijt tot souper, van buitenbrunch tot visbrasserie en van Hollands tot Koreaans. Het bruist in de restaurantwereld en dat delen we met iedereen die graag uit eten gaat.

Columnist Joël Broekhart geeft ook zijn favorieten voor delicious. eetteam! 

green house- delicious. eetteam

Fotografie: Lucas van der Wee

Dat groen en duurzaam voorbij de trend is, zie je met hoofdletters in restaurantland. Groen, groener, groenst! The Greenhouse Restaurant in Utrecht neemt het serieus: alles wat ze gebruiken is hyperlokaal: van de bloem voor pizzette en brood, van groente tot paddenstoel, boerenkaas van Mariënwaardt, salade en kruiden uit eigen kas, vlees uit de buurt en bijvangstvis. Op het menu ook een bugs burger, speltrisotto van molen De Valk met Hollandse snijbonen, venkelsalade met pompoenpitten en zureroomdressing en ga zo maar door. Ze noemen zichzelf restaurant, urban farm, green hub en stadsterras in één. thegreenhouserestaurant.nl

Als een koffievlek
30ml delicious. eetteamFijne koffiebar 30ml – een begrip in Utrecht – breidt uit met meer locaties in Utrecht en ook in koffiestad Amsterdam! 30ml.nl 

Bier & wordt in waterland 
Een Waterlandse bierbrouwerij met worstmakerij, rokerij én bakkerij plus restaurant, allemaal in een mooie loods in Monnickendam. Compleet met proeflokaal waar je hun biologisch gebrouwen bier kunt proeven en biologisch eten in het restaurant. Vlees van Woeste Willem, de lekkerste koffie van Kikundi koffee en eigen brood. De inspiratie komt uit Waterland, met bier als Volendams Vaatje, Monnicker Moker en Marker Maagd. bierderijwaterland.com

En dít waren jullie tips:

Kleine Italiaanse huiskamer
Lezer Barbara Sevenstern reserveert bij Caroni in Den Haag graag voor lunch of diner. ‘Het menu is traditioneel, met goed gekookte klassiekers als spaghetti all’arrabbiata of ravioli met ricotta en spinazie. Daarna kies je dagverse vis, ossobuco of saltimbocca. Vriendelijk: halve porties antipasti en pasta kunnen ook.’ Hooikade 14, Den Haag. caroni.nl

Eten als in Beijing
Astrid van Wanum haar favoriete eetplek Beijing Bao in Rotterdam. ‘Wij zijn dol op dit echt authentieke Chinese eten, net als de vele Chinese bezoekers. Ter plekke gekookt, mega lekker, smaakexplosie na smaakexplosie.

Fijne eetadressen? Mail je very delicious. tip met een beknopte uitleg waarom het daar zo subliem smaakt naar eetteam@deliciousmagazine.nl en maak kans op een van onze delicious. kookboeken. Of kom bij onze Facebookgroep: delicious.eetteam. 

PRODUCTIE EN TEKST LAURA VAN HEUSDEN, MERIJN TOL BEELDREDACTIE CARLA HAPPEE

The post De tips uit delicious. eetteam van deze maand appeared first on delicious. magazine.

6x de lekkerste groentepizza’s

$
0
0

Als er één gerecht is waar je eindeloos mee kan variëren, dan is het pizza. Deze keer gaan wij voor 6 x de lekkerste vega pizza’s. Ook vleesliefhebbers vallen voor ‘gehakt’ van bijvoorbeeld bloemkool. En aardappelschijfjes zijn misschien nog wel lekkerder op je pizza dan ham.

Klik op de afbeelding voor het recept. 

groentepizza met pittig ‘gehakt’ van bloemkool
groentepizza met pittig ‘gehakt’ van bloemkool - delicious

roerdeegpizza met aardappel, paddenstoel en truffel
roerdeegpizza met aardappel, paddenstoel en truffel - delicious

snelle pizza met aubergine en knoflook
snelle pizza met aubergine en knoflook - delicious

pizza hawaï met ‘ham’ van zoete aardappel
pizza hawaï met ‘ham’ van zoete aardappel

pizza half & half: groenten en kaas met ui
pizza half & half: groenten en kaas met ui

gegrilde pizza met courgette en geitenkaas
gegrilde pizza met courgette en geitenkaas

The post 6x de lekkerste groentepizza’s appeared first on delicious. magazine.

Back to work: 5x favoriet om mee te nemen

$
0
0

Voor de meesten zit de vakantie er weer op en is het back to work. Hierbij onze favorieten voor op het werk, zodat je de komende tijd lekker veel inspiratie hebt. Maak een flinke pot granola om te bewaren op het werk of ga voor een heerlijke pompoensoep. Tip: voeg knapperige ingrediënten (nootjes bijvoorbeeld), de halloumi en dressings pas toe als je gaat eten. 

Klik op de afbeelding voor het recept. 

italiaanse bonensalade met tonijn en pistachenoten
italiaanse bonensalade

kisir met kikkererwten en halloumi
kisir-rijstsalade-delicious

pompoensoep met kervel & walnoot
pompoensoep met kervel

Granola
Granola-homemade-delicious

bietenpilav met geitenkaas
Bietenpilav Powerfood

The post Back to work: 5x favoriet om mee te nemen appeared first on delicious. magazine.

Iets te veel koffie gedronken? Zó kom je van het trillerige gevoel af

$
0
0

Dat de gemiddelde Nederlander dol is op koffie is geen geheim: veel mensen starten hun dag met een kop van het zwarte goud. Maar wat blijkt? Van te veel koffie word je trillerig en dat is geen prettig gevoel. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je daar tegen kunt doen.

Op zoek naar een alternatief voor koffie? Bekijk hier onze theesoorten!

Jouw koffie-max
Wat het maximale aantal koppen koffie per dag is wat je kunt drinken, is natuurlijk voor iedereen verschillend, maar 400 milligram (4 kopjes) per persoon is zo ongeveer de limiet. Als je meer dan dit binnenkrijgt, kun je last krijgen van angsten en trillerig op je benen komen te staan. Bovendien krijg je ook cafeïne binnen door bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld pure chocolade) en dat wordt nog weleens vergeten.

Trillerig
Maar wat kun je doen aan dat trillerige gevoel? Allereerst is voldoende beweging goed voor de vertering van koffie. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt tussen het koffie drinken door. Producten eten waar veel kalium of magnesium in zit (zoals melk en bananen) helpt ook. Koffie breekt deze mineralen namelijk af waardoor er een tekort ontstaat en dát zorgt voor dat trillerige gevoel. Zorg er daarom voor dat je deze tekorten zo goed mogelijk aanvult en eet voldoende producten die kalium en magnesium bevatten.

BRON DELISH

Video: geef je glas thee een upgrade met deze heerlijke kruidige siroop!

The post Iets te veel koffie gedronken? Zó kom je van het trillerige gevoel af appeared first on delicious. magazine.

Weekmenu: 5 heerlijke & makkelijke gerechten voor aankomende week

$
0
0

Het is niet altijd even makkelijk om elke dag een verrassend nieuw gerecht op tafel te zetten. Daarom helpt delicious. je graag een handje met heerlijke recepten, die je in een mum van tijd op tafel zet! Hierbij 5 gerechten voor aankomende week.

In het weekend wat meer tijd om in de keuken te staan? Maak deze overheerlijke groentelasagne!

Maandag: tortilla met falafel van zwarte bonen
zwarte bonen falafel

We beginnen de week met Meatless Monday, een goed initiatief om minder vlees te eten. Dat gaat wel lukken met deze verrukkelijke tortilla met falafel van zwarte bonen.

Dinsdag: risoni met zalm en asperge
risoni met zalm en asperges

Zalm is een verantwoorde vis vol goede vetten waar je eindeloos mee kunt variëren. Dit gerecht maak je op basis van risoni, een pastasoort die op rijstkorrels lijkt.

Woensdag: gevulde zoete aardappel met pancetta & oude kaas
zoeteaardappel-simpelsnel-delicious

Tip: Als je liever voor een vega-variant gaat, vervang de pancetta dan door paddenstoelen.

Donderdag: lamskoteletjes met za’atar, fattoush & spinazie-dadelsalade

lamskoteletjes met za'atar

Snel klaar en toch een delicious. maaltijd! Ja, dat durven we wel te beloven.

Vrijdag: gegrilde pizza met courgette en geitenkaas 
gegrilde pizza met courgette en geitenkaas

Het is vrijdagavond, dus plof je lekker neer op de bank met een pizza. Maar dan wél met een vegetarische variant.

The post Weekmenu: 5 heerlijke & makkelijke gerechten voor aankomende week appeared first on delicious. magazine.

3x soep in 30 minuten

$
0
0

Wij geven toe: ook wij hebben niet altijd zin om uren lang in de keuken te staan. Een heerlijke soep is hier dé oplossing voor. Een goedgevulde maaltijdsoep is niet alleen lekker, maar ook een goede manier om van je restjes af te komen. Deze drie soepen zijn daar perfect voor: 

Klik op de afbeelding voor het recept. 

geroosterde preisoep met ansjovis-peterselie-olie
geroosterde preisoep

zoete aardappelsoep met gebakken uien
zoeteaardapelsoepgebakkenuien403

kurkuma-noedelsoep
kurkuma-noedelsoep

The post 3x soep in 30 minuten appeared first on delicious. magazine.

Weekmenu: 5 verrassende gerechten voor aankomende week

$
0
0

Wat eten we vandaag? Het delicious. weekmenu geeft je de lekkerste recepten, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Het enige wat je hoeft te doen, is de ingrediënten op je boodschappenlijst zetten. Easy! 

Maandag: Aziatische zalmsalade
Zalmsalade jamie oliver

Zalm doet het altijd goed: gerookt, gebakken, als burger óf door je salade. Dit recept van Jamie Oliver in combinatie met Oosterse ingrediënten is verrukkelijk!

Dinsdag: parmezaanse kippensoep
parmezaanse kippensoep-maaltijdsoepen

Er gaat niets boven een dampende kom kippensoep. Helemaal deze rijkgevulde kippensoep met parmezaanse kaas. Voor als je een opkikker nodig hebt!

Woensdag: pizza Hawaï new style
pizza hawaï met ‘ham’ van zoete aardappel

Pizza Hawaï, maar dan met een twist. De zoete aardappel in plaats van ham is zó lekker, dat je hem nooit meer anders wilt. Bovendien gaat er niets boven een homemade pizza.

Donderdag: cannellinirisotto met rucola en saucijs

Snel op tafel en vól van smaak: de risotto van Janneke Philippi. Houden wij van.

Vrijdag: Indische eieren met sperziebonen
indische eieren - delicious

Kurkuma, ketjap, kokos, koriander en geroosterde pinda’s. Mmm… Wat veel smaken passen in dit heerlijke gerecht. Een beetje sambal toevoegen aan dit gerecht geeft ’t meteen de nodige pit.

The post Weekmenu: 5 verrassende gerechten voor aankomende week appeared first on delicious. magazine.


snijbiet op Marokkaanse wijze in briquedeeg

$
0
0

De aardse smaak van de Hollandse snijbiet gaat goed samen met deze Marokkaanse bereiding. Wijnsuggestie: een heerlijk gekoelde Pinot Noir Serendipity. Rond en soepel met heerlijke tonen van zacht fruit en kruiden.

snijbiet op Marokkaanse wijze in briquedeeg

hoofdgerecht (10 stuks)

8-10 grote bladeren gekleurde snijbiet
5 briquedeeg bladeren naturel (of loempiavellen van de toko)
4 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
1 eetlepel blanke rozijnen
1 lente-ui
35 g fetakaas/schapenkaas
1 theelepel limoenolie
1 teentje knoflook
1 theelepel 7 spices*
1 eetlepel pijnboompitjes of blanke amandelen
olijfolie
zout en peper
bakpapier

Verwarm de oven op 200 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.

Stap 1
Was de snijbiet zorgvuldig en verwijder de dikke stelen en de grote stugge nerven. Bewaar wat mooie gekleurde stengels en snijd die in kleine reepjes (0,5 cm). Snijd het blad van de snijbiet ook in dunne reepjes.

Stap 2
Ontdooi de briquevellen of loempiavellen onder een lichtvochtige theedoek. Verwarm een koekenpan en bak een halve minuut de snijbiet aan in 1 el olijfolie en laat even afkoelen.

Stap 3
Rooster de pijnboompitjes of blanke amandelen lichtbruin.

Stap 4
Snijd de lente-ui in ringen. Plet de knoflook en voeg samen met de lente ui toe aan de Turkse yoghurt. Voeg de rozijnen, limoenolie, pijnboompitjes en de gebakken snijbiet toe.

Stap 5
Verkruimel de fetakaas en breng het mengsel op smaak met zout en peper en eventueel extra limoenolie.

Stap 6
Snijd de briquevellen doormidden en leg in het midden het snijbietenmengsel en verdeel over de lengte. Zorg dat je aan weerszijden van het deeg nog 1-2 cm overhoudt i.v.m. het oprollen. Rol 2 keer het rolletje, sla de zijkanten naar binnen en rol verder zodat je een mooi rolletje krijgt.

Stap 7
Leg ze op de bakplaat en bestrijk ze met olijfolie. Bak ze 10-12 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn en eventueel de laatste paar minuten onder de gril voor een nog mooiere goudbruine kleur. Direct serveren met een dun Libanees brood, pita of Lavash brood met wat olijfolie, zout en peper.

*7 spices is een Midden oosterse kruidenmix en te koop bij Turkse supermarkt.

RECEPT EN FOTO PRINSESHEERLIJK FOODSTYLING, HESTER OPPEDIJK VAN VEEN

The post snijbiet op Marokkaanse wijze in briquedeeg appeared first on delicious. magazine.

Culinair erfgoed: worst

$
0
0

Eke Mariën onderzoekt ons culinair erfgoed en neemt deze maand worst onder de loep. Hij vraagt het ambachtelijke slagers Louman in Landsmeer en De Wit in Amsterdam, die gewoon zeggen dat worst gemalen vlees in een darm is. Maar wat is goeie worst, hoe herken je het en hoe wordt het gemaakt? Eke duikt in de smaak én bereidingswijze van worst en geeft recepten. 

Zin om te koken met worst? Probeer deze verse worst met linzen uit de oven!

Vers
Alle worst begint als verse worst, als gemalen en gekruid vlees voordat het gerookt, gekookt of gedroogd wordt. Verse worst is beperkt houdbaar en moet in de koelkast worden bewaard. Er zijn diverse soorten verse worst in Nederland te krijgen. Braadworst wordt als één lange worst gemaakt die in porties verdeeld kan worden. Saucijsjes worden direct al tot worstjes gemaakt. De basisspecerijen voor Hollandse verse worst zijn zout, peper en nootmuskaat. Daaraan wordt salie, kruidnagel, jeneverbes, koriander of venkel aan toegevoegd. Behalve in kruiden kan de slager variëren in de maling van het vlees. Het vlees voor fijne worst wordt gedraaid in een molen met een 3 mm plaat (gaatjes van 3 mm waar het vlees met scherpe messen doorheen draait) en vlees voor grove worst wordt gemalen op 10 mm. Verse worst is lekker in z’n eigen jus bij stamppot en bloemkool. Verse worst is ook lekker om in stukjes mee te bakken in een roerbakgerecht of ovenschotel. Verse worst kun je ook leeghalen en het worstdeeg gebruiken om balletjes van te maken voor door de pasta of om rul te bakken in een groentestoof.

worst

Gekookt 
Gekookte worst is populair broodbeleg. De worst is meestal van een fijne maling en wordt gaar gekookt in water. Sommige worstsoorten worden voor het koken eerst licht gerookt. Gekookte worst in dikke plakken is lekker bij de borrel of in blokjes door pasta of in (huzaren)salade.

Gerookt
Gelderse rookworst is het bekendst. In het oosten van het land waren de meeste varkensfokkerijen en de varkens daar kregen ook eikeltjes, keukenafval en rogge te eten. Dat zorgde voor steviger vlees dan dat van varkens uit het westen, die gevoed
werden met bijproducten uit de jeneverstokerijen en kaasproductie (wei). Rookworst wordt gemaakt van tweederde deel mager varkensvlees en eenderde deel spek. Het vlees wordt fijn of grof gemalen en in een dunne varkensdarm gestopt. De worsten worden aan rookstokken gehangen en eerst aangedroogd. Zo kan de rook zich beter aan de worst hechten. Dan worden ze in de rookkast gerookt boven hout- snippers – eikenhout en/of beuken – op maximaal 20°C. De worsten zijn goed als ze mooi goudbruin zijn. Traditionele rookworst wordt rauw verkocht en moet minimaal 20 min. garen in heet water. Ambachtelijke rookworst van de slager herken je aan de zogenaamde Gelderse drup, een ingedroogde druppel vet aan het uiteinde van de worst, want het vet loopt tijdens het roken uit de worst. Dit is het bewijs dat het een echte rookworst is. Fabrieksworst wordt meestal van rookaroma voorzien en wordt gaar verkocht, die kan dus direct uit de verpakking worden gegeten. Rookworst ‘hoort’ bij stamppot boerenkool en in snert, maar is ook heerlijk bij zuurkool, op een broodje of roergebakken met kool en pindasaus.

worstjes - delicious

Gedroogd / metworst Vooral Friesland, Groningen en Drenthe staan bekend om hun gedroogde metworst. Groningse worst bevat meer kruidnagel dan Friese en Drentse worst wordt langer gedroogd en daarom ook wel harde worst genoemd. Rotterdammertjes zijn ook een voorbeeld van harde metworstjes. De toevoeging ‘met’ komt van de stukjes vlees die op de snijplank blijven liggen na het aansnijden van de worst. Traditioneel werd droge worst, net als de meeste andere worst, gemaakt van grof gemalen slachtafval op smaak gebracht met veel kruidnagel en zout. De worst werd weken gedroogd aan latten tussen de plafondbalken boven de kachel in de huiskamer. Nu zijn daar speciale droogkasten voor en duurt het drogen gemiddeld 4 dagen. Droge worst is een fijne hartige snack, maar ook ideaal als smaakmaker in soep en stoofgerechten, vooral in combinatie met peulvruchten.

The post Culinair erfgoed: worst appeared first on delicious. magazine.

Weekmenu: 5 Indian Summer recepten

$
0
0

Indian Summer: de herfst nadert, maar we laten de zomer nog niet helemaal los. Deze recepten zijn perfect voor het najaar en zet je binnen een handomdraai op tafel! Hierbij 5 gerechten voor aankomende week.

Nu al zin in winterse kost? Ga dan voor deze  cannellinirisotto met rucola en saucijs!

Maandag: prei stamppot met Hollandse garnalen

 

Dinsdag: springroll mosselen

 

Woensdag: vega curry met pompoen & bieten

 

Donderdag: wortelsoep met dragonknoflookcroutons

 

Vrijdag: tagliatelle met munt-doperwtensaus

 

 

The post Weekmenu: 5 Indian Summer recepten appeared first on delicious. magazine.

Onze 5 favoriete recepten met verse pruimen

$
0
0

Pruimentijd is dit moment op zijn hoogtepunt! Deze zoete steenvruchten zijn volop beschikbaar en daar maken wij graag gebruik van. Hierbij 5 heerlijke recepten met verse pruimen: van stoofpotjes tot desserts – je kunt ze overal in kwijt.

Klik op de afbeelding voor het recept. 

gestoofd lamsvlees met pruimen, safraan en kaneel
lamsvlees - delicious

limburgse salade met grottenham en geitenkaas
limbugse salade - delicious


millefeuille pruimentaart
millefeuille - delicious

taartjes met fruit en yoghurt

bowl met gerookte forel en pruimen

The post Onze 5 favoriete recepten met verse pruimen appeared first on delicious. magazine.

Merijn ontdekt: Mediterraan brood bakken

$
0
0

Culinair redacteur en kookboekschrijver Merijn Tol gaat op ontdekkingstocht. Ze neemt voor delicious. een product of kooktechniek onder de loep. Voor het delicious. Oktobernummer ging zij op pad met desembakker Vincent van der Wolf. Naast een práchtige productie zijn er ook leuke behind the scenes filmpjes gemaakt. Hierbij onze favorieten: 

Zelf ook aan de slag met broodbakken? Probeer deze heerlijke pain d’amour van Vincent! 

Een leuke behind the scenes van Merijn en Vincent midden in het granenveld, de plek waar alles gebeurt. Merijn: ‘Vincent laat me graag zien waar het graan vandaan komt en hoeveel zon het heeft gehad. Dat bepaalt de kracht van de gluten in de bloem.’

Merijn ontdekt letterlijk álles voor haar nieuwe rubriek… Van het granenveld tot het proces van tarwe tot meel. En dat ziet er indrukwekkend uit:

Vóór het bakken eerst een paar essentiële tips voor broodbakken van desembakker Vincent zelf. Merijn: ‘Ik leer van Vincent wat er écht gebeurt met bloem, water en desem. ‘

Op locatie maken Merijn en Vincent de lekkerste baksels. In deze behind the scenes komt het deeg pas écht tot zijn recht.

Vincent bracht ook nog een bezoekje aan de delicious. redactie. Hij maakt hier heerlijk brood in de delicious. testkeuken:

PRODUCTIE EN BEREIDING MERIJN TOL RECEPTEN VINCENT VAN DER WOLF & MERIJN TOL M.M.V. VINCENT KRAAN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING ESTHER DE MUNNIK BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

The post Merijn ontdekt: Mediterraan brood bakken appeared first on delicious. magazine.

De kunst van het stoven: een korte stoofcursus

$
0
0

Goede stovers zijn uitslovers. Want stoofvlees zacht én sappig krijgen is echt een kunst. Wij doken in de grote Harold McGee (auteur ‘Over koken en eten’) en vonden deze stoofcursus. 

Zin in een heerlijk gestoofde lamstajine? Klik hier voor het recept!

Hoe & wat
Stoofvlees is vlees dat veel taai bindweefsel heeft. Denk aan rib- en sukadelappen, lamsschouder en ossenstaart. Snijd stoofvlees in niet al te grote blokken en braad het vlees aan in porties – niet groter dan 350 g – in een heel hete pan met een redelijke hoeveelheid vet, bijv. half olie, half boter. Zo krijg je wel een bruiningsreactie die voor smaak zorgt, maar warmt het vlees niet te veel op.

Temperatuur 
Doe er water of wijn bij en laat het vlees stoven. Houd de temperatuur onder het kookpunt: 70-80°C. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C, daarboven gaat het droog worden. Laat de temperatuur dus nooit hoger worden dan 80°C. Zo lost het bindweefsel in het vlees op, maar wordt het vlees niet droog.

Etappes
Als je tijd hebt: zet de stoofpan in de oven en verhoog de temperatuur in etappes naar 80°C. Zo voorkom je dat de buitenkant van het vlees uitdroogt, terwijl het gelatineuze bindweefsel (collageen) aan de binnenkant nog moet oplossen. Check in elk geval altijd de temperatuur van het stoofvocht, die mag niet boven de 80°C komen.

Tip
Laat het vlees in het stoofvocht afkoelen tot 50°C. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt voor een sappig resultaat.

The post De kunst van het stoven: een korte stoofcursus appeared first on delicious. magazine.

Zo maak je zelf de lekkerste jam

$
0
0

Pectine
In fruit, en vooral in de schillen en pitten, zit pectine. Hoeveel pectine verschilt per fruitsoort, maar hoe rijper het fruit, hoe minder pectine. Pectine komt vrij als je fruit kookt en maakt je jam dikker. Dat heet geleren. Suiker zorgt ervoor dat je jam niet bederft en heeft net als zuur ook een gunstige invloed op de binding van de pectine.

Fruitsoorten met veel pectine zijn bijvoorbeeld kweeperen, citrusfruit, aalbessen, pruimen en bramen. Fruitsoorten met weinig pectine zijn banaan, kiwi, abrikoos, frambozen, aardbeien, blauwe bessen en kersen. Rijpe aardbeien en frambozen bevatten minder pectine dan bijvoorbeeld citrusfruit en pruimen, kook daarom in aardbeien- en frambozenjam naast suiker ook wat onrijp fruit, appel of citroen met klokhuis en schil mee, dan geleert je jam beter. Kies je fruit met weinig pectine om jam van te maken, dan kun je extra pectine in poedervorm toevoegen.

delicious.jam zit barstensvol vers, perfect gerijpt fruit!

aardbeienjam

bijgerecht (voor 4-5 potten à 450 ml)

Begin een dag van tevoren aan dit recept.
1½ kg aardbeien, zonder kroontjes, grote exemplaren gehalveerd of in vieren
sap en dunne schilletjes van 2 (bio)citroenen
1½ kg geleisuiker
25 g boter
ook nodig: steriele glazen potten met deksel, evt. jamtrechter

Stap 1
Doe de aardbeien in een grote kom (geen aluminium) en schep ze om met de citroenschilletjes, het -sap en de geleisuiker. Dek af met plasticfolie en laat een nacht intrekken (de suiker zal deels oplossen, zodat je een roze siroop krijgt).

Stap 2
Doe de aardbeien met de siroop in een grote pan met dikke bodem (geen aluminium) en verwarm langzaam tot het kookpunt.

Stap 3
Draai het vuur halfhoog tot hoog en kook de jam 12-15 min. tot deze geleert. Doe de geleertest (zie kader rechts). Neem de pan van het vuur. Verwijder de citroenschilletjes. Roer de boter erdoor en laat smelten.

Stap 4
Schep de jam in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. Keer de potten om zodat de sluiting steriel is en laat volledig afkoelen.

Bereiden ± 15 min. / intrekken ± 1 nacht / koken ± 15 min.

The post Zo maak je zelf de lekkerste jam appeared first on delicious. magazine.


Nieuwe Netflix-favoriet: Salt fat acid heat

$
0
0

Zout, zuur, vet & hitte
De Amerikaanse Samin Nosrat leverde niet alleen een fantastisch kookboek af, maar ook onze nieuwe Netflix-lieveling: Salt fat acid heat. Vanaf het eerste tot het laatste moment zaten we aan de buis gekluisterd. Slapeloze nachten en vierkante ogen, dus, maar man, wat een geweldige serie.

Wie is Samin Nosrat?
Samin Nosrat is chef-kok en culinair journalist. Na een etentje bij het beroemde restaurant Chez Panisse van Alice Waters in Californië wilde ze maar één ding: er in de keuken staan. En dat mocht! Haar gloednieuwe culinaire loopbaan bracht haar niet alleen een job, maar ook een column in The New York Times. Ook werkte ze samen met beroemdheid Michael Pollan in Netflix-serie Cooked (ook een aanrader!). Lang werkte ze aan de kookbijbel Salt fat acid heat die april 2017 verscheen en in 2018 in het Nederlands werd vertaald. Het boek werd een enorme hit. Iedereen die ertoe doet in de culinaire wereld – van Nigella Lawson tot Yotam Ottolenghi – was laaiend enthousiast en in no time stond het boek op de bestsellerslijst. En: last but not least: sinds oktober 2018 heeft Samin haar eigen Netflix-serie: Salt Fat Acid Heat.

De serie
Zowel de Netflix-serie als het boek Zout Vet Zuur Hitte gaat over een simpel, maar revolutionair idee. Als je het gebruik van de elementen zout, zuur, vet en hitte onder de knie hebt, kun je élk gerecht heerlijk bereiden. Sinds oktober smullen we van de Netflix-serie Salt fat acid heat. Bijzonder hieraan is dat het niet draait om mooie beelden en de passie van de makers (zoals bij een serie als Chef’s Table), maar dat je de essentie van koken leert begrijpen. Op een speelse, vermakelijke manier. Bekijk hier de trailer!

De 4 elementen waar het allemaal om draait
Zout – verbetert de smaak
Vet – zorgt voor smaak en textuur
Zuur – brengt balans aan in de smaak
Hitte – bepaalt de textuur

Het boek
In het boek vertelt Samin over haar reis van culinaire beginneling naar prijswinnend chef-kok. Het bevat 100 essentiële recepten en vele variaties waarmee je de lessen in de praktijk kunt brengen. Uitgebalanceerde vinaigrettes, perfect gekaramelliseerde groenten, hemels zacht stoofvlees, luchtig gebak. Zout, vet, zuur en hitte… een regelrechte klassieker!
Wendy MacNaughton, een New York Times illustrator en cartoonist, maakte de 150 illustraties en infographics voor het boek.

Zout zuur vet en hitte, Uitgeverij Spectrum, € 35, ISBN 978 9000 360 017

TEKST MARION DE BOER (BRONNEN NETFLIX EN BOL.COM)

The post Nieuwe Netflix-favoriet: Salt fat acid heat appeared first on delicious. magazine.

5x de lekkerste vegan restaurants Berlijn

$
0
0

Wie aan culinair Duitsland denkt, denkt aan worst, maar Duitsland is zó veel meer dan dat. Neem nou Berlijn, Berlijn zit bomvol hippe restaurantjes. Lastig om een lekker restaurant te vinden als je veganistisch eet? Niet als je in Berlijn bent, hier kun je je hart ophalen. Wij geven je de zeven tips om lekker vegan uiteten te gaan, en neem van ons aan: hier wil je écht eten. Enjoy German Food! 

Bewust bakken? Maak deze vegan meringues!

1. Bistro Bardot (Friedrichshain)
Deze hotspot biedt je een kijkje in de Mediterrane keuken met verschillende soorten tapas, huisgemaakt brood met vegan dips en heerlijke pasta’s. Bistro bardot is 7 dagen in de week geopend voor ontbijt, lunch en diner en gebruikt uitsluitend lokale én biologische producten. Ook hebben ze hun eigen assortiment biologische wijnen, kruiden en specerijen die je kunt bestellen voor thuis. Oh, en ze hebben de allerbeste vegan croissantjes van Berlijn!

2. Cookies Cream (Mitte)
De wijk Mitte is het hart van Berlijn, en als foodie wil je Mitte zéker niet overslaan. In deze hippe wijk vindt je talloze restaurants, zo ook het 100% vegetarische restaurant Cookies Cream. Met groenten, fruit, noten, zaden en veel meer lekkers worden de meest verrassende smaakcombinaties gemaakt, zoals vegetarische caviaar met avocado, groene thee en limoenmayonaise. Of een dessert met ijs van cornflakes. Guten Appetit!

3. Geh Veg (Charlotteburg)
Geh Veg is een zogenoemd plant-based café en de naam zegt het al: ze gaan voor vega! Heel veel groenten, en alles wordt bereidt met veel liefde voor de natuur. Op de kaart staan bagels met tempeh, zoete aardappel of tofu, wraps, salades en soep. Maar denk ook aan vers gemaakte vegan en glutenvrije taartjes. Als je een zoetekauw bent, ben je hier sowieso aan het goede adres: in de zomer maken ze hun eigen vegan ijsjes op basis van soja. Go, go, go!

4. Holy Flat (Neukölln)
Dit is dé plek voor echte vegetariërs en vegan lovers! Met invloeden vanuit het Midden-Oosten komen de heerlijkste kleurrijke bowls de keuken uit. Die zitten vol veggies en andere lekkere toppings die je zelf uitkiest. Én ze maken hun eigen platbrood van biologisch spelt meel. Hmm!

5. Nihombashi (Mitte)
Dit hippe sushi tentje in het centrum van Berlijn is een ware hemel voor de vegetariër. Denk aan creatieve sushi varianten, waar de klassieke sushi-rijst wordt vervangen met rode rijst van de Himalaya! Maar ook het interieur zal je aangenaam verrassen. Dat ze hier creatief zijn is wel duidelijk, dat zie je overal terug (zelfs op de website). 

Berlijn is ook bier. Berliner Weisse is het traditionele biertje uit de Duitse hoofdstad, en dit bier is terug van weggeweest. Meer weten over dit hippe craftbier? Bekijk deze video!

 TEKST ROBIN MAASWINKEL

The post 5x de lekkerste vegan restaurants Berlijn appeared first on delicious. magazine.

delicious.kookboeken tip

$
0
0

De supermarkt survivalgids van Teun van de Keuken

Net als journalist en programmamaker (o.a. Keuringsdienst van Waarde) Teun van de Keuken kopen wij liever ons vlees bij de slager, groenten bij de groenteman, kaas bij de kaasboer en vis bij de viswinkel. Maar het is nu eenmaal zo dat je er gewoon niet aan ontkomt om geregeld een bezoek aan de supermarkt te brengen. Omdat je een ingrediënt vergeten bent en het na zessen is, omdat je geen tijd hebt om de winkels langs te gaan, en omdat ze veel producten in huis hebben die je niet snel bij de speciaalzaakjes vindt. Een aanrader voor wie zich ook af en toe een dolende voelt in de supermarkt en vaak met de verkeerde producten thuiskomt, is Teuns boek De supermarkt survivalgids.

     

dolende
Volgens Teun is de ‘supermarkt een fascinerende plek. Een verleidingswinkel waar we tot in het diepste van ons onderbewustzijn worden bespeeld om ons tot kopen aan te zetten.’ Hoe ze dat doen, hoe we ons daartegen kunnen wapenen en hoe we van ons supermarktbezoek een success kunnen maken, legt Teun ons haarfijn uit in zijn spiksplinternieuwe boek De supermarkt survivalgids.

langs de schappen
Teun is de best denkbare reisleider voor de supermarkt. Zijn kennis over de voedselindustrie is enorm en van die insider tips kunnen wij nu profiteren. Hij voert ons langs de belangrijkste bezienswaardigheden op de afdelingen en vertelt waar we de grootste gevaren kunnen verwachten. Hij prikt door marketingtaal op de verpakkingen heen zodat we nooit meer met onzinproducten thuiskomen, leert ons etiketten lezen en geeft ons in klare taal tips en trics hoe we de juiste keuzes kunnen maken.

lach en een traan
Teuns rondgang in de supermarkt leidt tot (h)eerlijke, soms hilarische verslagen, zoals dit van het telefoontje dat hij voert met de fabrikant van Slurpfruit:

‘Ik moet Slurpfruit kopen omdat ik dan geen bananenschil overhoud, maar waar laat ik de verpakking dan?’
‘Ik begrijp de vraag… Op dezelfde plek inderdaad…’
‘Dezelfde plek?’
‘Ja, de vuilnisbak.’
‘Dus dat argument vervalt?
‘Het is een argumentje met een knipoog, inderdaad.’
‘U heeft drie smaken, waarom heeft u geen appel?’
‘Wij hebben geleerd dat de consumenten die deze producten gebruiken, voornamelijk dit soort fruit eten.’
‘In Banaan zit 65 procent appel, in Aardbeien en in Mandarijn 59,6 procent appel. Dus eigenlijk heeft u al appelsmaak.’
‘Er zit zeker appel in, we gebruiken appelmoes als basis.’
‘Er zit meer dan de helft appel in.’
‘Dat klopt.’
‘Zou u dan niet beter op de verpakking “Appel-Banaan” en “Appel-Aardbei” kunnen zetten?’
‘Als het product het meeste naar banaan smaakt, dan communiceren wij banaan.’
‘U noemt slurpen oké, maar de Consumentenbond vindt het lang niet zo gezond als echt fruit.’
‘Zeggen ze dat?’
‘Ja.’
‘Een vers appeltje is uiteraard altijd anders dan een knijpfruitje.’
‘Gezonder?’
‘Eh… Dat zou ik moeten laten uitzoeken.’

 

Teun van de Keuken De Supermarkt survivalgids, ISBN 978 90 290 9247 0, €20,00

TEKST MARION DE BOER

The post delicious.kookboeken tip appeared first on delicious. magazine.

delicious. innovator Eric Habraken: “Eten weggooien is helemaal niet nodig”

$
0
0

Eten weggooien… waaróm doen we dat eigenlijk? Iedereen buitelde deze zomer over de supermarkten die 60.000 íets te kleine pruimen van boer Kees niet in de schappen wilden. Je reinste verspilling! En dat terwijl er wereldwijd ruim 800 miljoen mensen honger lijden. Eric Habraken steekt hier een stokje voor. Met De Verspillingsfabriek en Zorgbakkerij redt hij eten van de afvalverwerker en maakt er heerlijke producten van.

WIE Eric Habraken (33). Staat in Duurzame Jonge 100, een lijst van jonge ondernemers en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is.
WAT Manager Food Service & Food Retail van De Verspillingsfabriek, Zorgbakkerij en Hutten Catering in Veghel. Met De Verspillingsfabriek sleepten ze de Duurzame Dinsdag-prijs in de wacht. www.deverspillingsfabriek.nl / www.duurzamedinsdag.nl
WAAROM Van ingrediënten die worden weggegooid, kun je prachtige producten maken.

Waarom zijn De Verspillingsfabriek en Zorgbakkerij in het leven geroepen?
Omdat we verspilling zagen van talent én van food. Veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt hebben moeite om een baan te vinden. Met onze Zorgbakkerij en De verspillingsfabriek omarmden wij hen en maken we geweldige producten. Wat betreft verspilling van food merkten we dat er na events waarvoor wij de catering verzorgden producten overbleven waar we ons niet zo goed raad mee wisten. Dus stelden we een no-waste-coördinator aan die zich bezighield met verspilling binnen ons bedrijf. Naast inzichten riep dat ook de vraag op: hoe zit dat bij andere bedrijven? Is er een platform? Toen hebben we Wageningen University benaderd. We kwamen erachter dat de foodketen voor 10 miljard mensen produceert, maar dat we een derde deel daarvan weggooien. En dat terwijl er 825 miljoen mensen honger lijden. Dat kan niet de bedoeling zijn. Samen met Wageningen University & Research zochten we waar de verspilling zit.

Wat bleek daaruit? 
Dat verspilling een grijs gebied is, weggemoffeld in de voedselketen. In eerste instantie zijn we begonnen met supermarkten, op de winkelvloer zelf. We deden een pilot met 10 supermarkten, haalden daar tomaten op die niet meer verkocht werden en maakten er soep en saus van. Dat was uiteindelijk niet rendabel. Je hebt een constante stroom nodig van producten, maar de supermarkten konden niet aangeven wanneer er wat over was. Toen zijn we verder gaan kijken en kwamen we erachter dat de verspilling vooral in de voedselketen zelf zit, bij de telers. Dat gaat om tomaten met een vlekje, paprika’s met een gele zweem die eigenlijk rood horen te zijn. Maar ook om afsnijdsels van snijderijen. De grote fastfoodketens bestellen doorgaans de middelste plakjes van een tomaat. De rest blijft over en verdwijnt uiteindelijk richting veeboer of biovergisting. Die reststromen kopen wij op voor De Verspillingsfabriek en onze Zorgbakkerij. De koppen en konten van tomaten, broccolistronken, te kleine of te grote champignons, maar ook overrijpe bananen die niemand wil kopen. En daarvan maakt De Verspillingsfabriek soep en saus en de Zorgbakkerij bananenbrood, carrotcake en rodebietbrownies.


Is het lastig om aan reststromen te komen? 

Voor ons is het van belang dat het constante stromen zijn. Intussen hebben we 7 à 8 stromen gevonden die heel groot zijn. Tomaat, broccoli, courgette, paprika, ui, champignon, bij elkaar redden we dit jaar zo’n 1 miljoen kilo groenten. De focus lag tot dusverre op hotels en cateraars, maar de afzet wordt vergroot en eind dit jaar liggen er ook twee soorten soep onder het merk Buitenbeentjes bij 350 AH-winkels. Daarnaast hebben we samen met een grote restaurantketen ketchup ontwikkeld die straks in het schap komt te liggen en op de burgers van de keten komt.

Kerst komt eraan, heb je no waste tips? 

Verspilling zit voor 2,5 miljard euro bij de telers en voor 2,5 miljard euro bij de mensen thuis. Per jaar en per persoon verdwijnt er 140 kilo eten in de kliko. Dus ook daar valt zeker veel te winnen. Maak soep van je restjes en afsnijdsels voor derde kerstdag, jam van een restant fruit en koop vooral in op maat!

Meer weten over De verspillingsfabriek? Bekijk de website.

TEKST MARION DE BOER FOTOGRAFIE FRANK VERBRUGGEN BEELD iSTOCK

The post delicious. innovator Eric Habraken: “Eten weggooien is helemaal niet nodig” appeared first on delicious. magazine.

De allerlekkerste knapperige friet bakken: onze beste tips

$
0
0

Wie aan Duitsland denkt, denkt aan aardappelen. En hoewel de Duitse keuken nog véél meer in huis heeft dan aardappelen alleen, staat de regio Saarland er wél bekend om. Wat wij het liefst doen met de aardappel? Er friet van maken, natuurlijk! 

Want friet is je van het. Of nee: nu noemen we het weer frites. Of patat, dat mag ook gewoon. De nederige aardappel heeft in topconditie waanzinnige kwaliteiten: goed gefrituurde frieten van de beste aardappelsoort gaan boven alles. Nog even flink dippen in de lekkerste mayo die je kunt vinden – of echte ketchup – en wij zijn gelukkig.

Friet moet tijdens het bakken iets bloemig worden, zodat de rafelige randen iets vet kunnen opnemen. Maar wat nou de ideale aardappel is voor de lekkerste friet? En hoe zorg je ervoor dat je friet perfect knapperig wordt? Want ja, dát is wat we allemaal willen!

Wij vroegen onze culi redacteur Trudelies om haar állerbeste tips voor heerlijk knapperige frieten. Komt-ie:

Stap 1: Kies de juiste aardappel
“Ga voor een ietwat bloemige of kruimige aardappel. De aardappel mag lekker groot zijn. De Maris Piper is zeer geschikt, net als de Lady Rosetta. We kregen ooit van chef Heston Blumenthal de tip om de Daisy aardappel te gebruiken voor perfecte friet. Wat je in ieder geval níet wil is een vaste aardappel met weinig droge materie. Dan worden je frites te donker en blijven ze bijna nat van binnen. Snijd je frites in even dikke frietjes, anders garen ze ongelijkmatig. Leg ze voor ongeveer een uur in een bak met water en zout. Dep de frites goed droog met een schone keukendoek. 

Friet eten op niveau? 6x de lekkerste friettenten in Nederland: van bio friet tot haute couture friet.

Stap 2: Kies je vet
En dan het vet! Over de keuze van het vet waarin je gaat frituren valt veel te zeggen. Ga je voor een dierlijk of juist plantaardig vet? Culi redacteur Trudelies: “Ik bak friet het liefst in een neutrale, plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloem- of arachideolie. Dit geeft een perfect knapperig resultaat. En ja, rundvet ofwel ossenwit is stiekem het allerlekkerste. Dit dierlijke vet geeft je frieten heel veel smaak. Maar… het is niet de gezondste optie.”

Waar ze in Duitsland óók heel goed in zijn? Zoet! Deze 5 typisch Duitse zoetigheden wil je zéker proberen.

Stap 3: Bakken en… nog eens bakken! 
Bak je frieten in 4 à 5 minuten op 140°C. Laat ze rustig zwemmen in het vet en haal ze eruit als het vet begint te borrelen. Let erop dat de frieten niet bruin worden en laat ze goed uitlekken en afkoelen (het liefst een halfuur, tot kamertemperatuur). Deze stap is belangrijk om te zorgen dat je frieten superknapperig worden! Vervolgens bak je de frieten in dezelfde olie op 175-180° C. Een stukje brood zou op deze temperatuur in 30 seconden bruin kleuren. Laat de frieten goed uitlekken en schud ze om met sel de guerlande (uit Bretagne). 

Bij friet hoort natuurlijk een flinke lik écht lekkere mayonaise. In deze video ontdek je hoe je supersnel je eigen mayonaise maakt!

Trudelies: “Ga in ieder geval nooit voor diepvriesfrieten. Die hebben simpelweg veel minder smaak. Maak altijd je eigen frieten: geloof me, dat is de tijd die je erin stopt écht waard.”

Friet is natuurlijk altijd goed, maar de regio Saarland in Duitsland staat bekend om dít heerlijke aardappelgerecht. Bekijk de video om te zien om welk gerecht het gaat:


TEKST SIMONE BRAAKSMA 

The post De allerlekkerste knapperige friet bakken: onze beste tips appeared first on delicious. magazine.

Viewing all 196 articles
Browse latest View live




Latest Images