Quantcast
Channel: tips | delicious.magazine | Elke dag lekker!

waarom je eigenlijk komkommer in plastic moet kopen

$
0
0

Je wilt goed voor de wereld én jezelf zorgen. Maar dat kan nog best uitdagend zijn. Wij onderzochten de meest prangende vragen van foodies. Deze keer: moet je die komkommer in plastic nu skippen of juist niet?

Wat is beter voor het milieu: losse groente of in plastic?

Het folietje. Dat verlengt de houdbaarheid van paprika of komkommer met weken. Daar weegt de milieubelasting van dat dunne plastic niet tegenop. Overigens blijven ook voorverpakte slamixen en voorgesneden groenten veel langer vers, omdat de zakjes zijn gevuld met een (onschadelijk) koolzuur- gasmengsel. Zo’n verpakking voorkomt verspilling, omdat je niet zelf verschillende groenten hoeft te snijden, waarbij je vaak wat weggooit.

Wat is beter voor jou?

Verse groenten bevatten meer vitaminen en mineralen dan minder verse. In zo’n zakje of folie blijft je groente langer vers. Bovendien eet je zo gemakkelijk verschillende groenten en die variatie is goed voor je.

Heb je nog een komkommer liggen? Dit maak je ermee:

gepocheerde zalm met komkommersalade
Dit gerecht zet je binnen 20 minuten op tafel! De frisse komkommersalade past fantastisch bij de zachte smaak van de gepocheerde zalm. 
naar recept
gepocheerde zalm
sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
naar recept
sushirolletjes met bruine rijst en tofu | delicious
crushed komkommer, avocado en perziksalade
Met onder meer nigellazaad, koriander en munt, zit deze crushed komkommer, avocado en perziksalade vól smaak. Yvette: Doordat de komkommer niet gesneden maar geslagen wordt, loopt de dressing er niet af, maar trekt het lekker in de groente. Voeg de dressing toe, et voilà een heerlijk frisse salade. 
Wil je vaker koken met fruit? Probeer één van deze 10 gerechten eens!
naar recept
crushed kommer, avocado en perziksalade - delicious
rendang daging met atjar van komkommer
Voor een snelle versie vervangen we sukadelappen door hamlappen of magere varkenslappen en stoven de rendang in ongeveer 45 min. gaar. Draai het vuur de laatste 5 min. wat hoger en laat de saus tot de gewenste dikte inkoken.
Ook lekker: vegan cheat rendang.
naar recept
verfrissend drankje: komkommer-cranberrybruiswater
Dit lekkere frisse drankje is een ideale dorstlesser. Snel gemaakt en een paar uur later te serveren. Het is ook mogelijk om gezoet cranberrysap te gebruiken.
naar recept
komkommer cranberry bruiswater delicious

TEKST LOETHE OLTHUIS. ILLUSTRATIES URSULA HOPSON.

The post waarom je eigenlijk komkommer in plastic moet kopen appeared first on delicious.magazine.


dingen die de meeste mensen niet weten over eieren

$
0
0

Moet je écht een eierprikker gebruiken? Is de koelkast wel de beste plek om je eieren te bewaren? En waarom mag je ei eigenlijk niet met een zilveren lepel eten? We gaan tot het (eierprikker)gaatje en zoeken het voor je uit.

Lees ook: alles over ei: van perfect koken tot pocheren

Het nut van de eierprikker

Heb je er echt een nodig? Daar zijn de meningen over verdeeld. Stond je vroeger als kind op een keukentrapje te kijken hoe je ouders en grootouders fervent gaatjes prikten in hun eieren, dan is de kans groot dat jij dat ook doet. Nu is het inprikken van een eierschaal niet essentieel, maar het heeft zeker zo zijn voordelen.

Aan de onderzijde van het ei (de bolle of brede kant) zit tussen de eivliezen een holte, de luchtkamer. Zoals de naam al aangeeft, zit deze vol met lucht. Tijdens het koken van een ongeprikt ei gaat deze lucht door de warmte van je kookwater uitzetten, waardoor de warme, uitgezette lucht wil ontsnappen. Daardoor wordt de schaal te klein en verlaat het lucht het ei door de poriën in de schaal. Gevolg: de eierschaal barst. Dat is natuurlijk geen ramp, maar zo’n uitgelopen ei smaakt toch iets minder lekker, en ziet er bovendien minder mooi uit. Tip: wil je geen witte eierslierten in je water? Doe dan wat zout of azijn in het kookwater, dan stolt het eiwit sneller en loopt het eiwit niet uit de eierschaal als het openbarst.. Maar nog beter is de aanschaf van een eierprikker.

De eierprikker is een handig apparaatje: je plaatst de eieren in een soort houder met daarin een naaldje. Door het inprikken van de eierschaal zorg je ervoor dat de lucht uit de luchtkamer kan ontsnappen, waardoor het eiwit gelijkmatiger stolt. Hierdoor zal je hardgekookte ei mooi rond stollen.

Dat is even schrikken

De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in ijskoud water heeft niet zozeer te maken met het pellen (helpt wel!), maar om het kookproces te stoppen. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei en blijft het ei langer garen. Eet je het liefst een hardgekookt ei dan maakt dat niet zoveel uit. Maar wie verlangt naar een zachtgekookt ei, doet er goed aan deze te koelen met koud water. Zo blijft het eiwit hard en het eigeel zacht.

Naast de gewenste garing zou het koude water er ook voor zorgen dat de eidooier minder snel blauwgroen wordt. Hoe langer eieren koken, hoe meer kans op verkleuring. Het koude water stopt het kookproces en dus ook de kans op verdere verkleuring van het eigeel.

Het bekendste voordeel van het laten schrikken van eieren, is dat ze veel makkelijker te pellen zouden zijn. Het koude water zou ervoor zorgen dat het eiwit afkoelt en krimpt. Het gevolgd: het ei is makkelijker te scheiden van zijn schil. Hoewel dit proces scheikundig juist is, is de krimping verwaarloosbaar. Wat vooral bepalend is voor het pellen is de versheid van de eieren. Hoe verser een ei, des te moeilijker te pellen. Oude eieren pellen makkelijker omdat er vocht in het ei is verdampt, het eiwit krimpt hierdoor en laat sneller los.

Waarom je ei niet met een zilveren lepel mag eten

Ork, ork, ork, gekookte eieren eten doe je met een… Nou in ieder geval géén zilveren lepel. Parelmoer, hoorn, porselein of zelfs lepel van plastic zijn prima. Maar een zilveren lepel heeft invloed op de smaak. Het ei kan namelijk een chemische reactie aangaan met het zilver. Dat is niks om je druk over te maken wat betreft je gezondheid. Maar de smaak is onplezierig en het zorgt voor verkleuring van je zilver.

Kelder of koelkast: waar bewaar jij je ei?

Ook op de redactie hebben we hier een discussie over gevoerd: in de supermarkt staan eieren meestal gewoon in de schappen. Thuis aangekomen zetten we ze vaak toch meteen in de koelkast. Hoe zit dat? Waar kun je eieren het beste bewaren?

Het AD schrijft het volgende over de kwestie. “Het wordt nog altijd aangeraden om eieren in de koelkast te bewaren om het risico zo klein mogelijk te houden. Maar waarom liggen eieren dan vaak toch niet in de koeling van de supermarkt? De schaal van het ei beschermt tegen vuil, vocht én schadelijke bacteriën. Wordt het eitje vochtig, dan kunnen bacteriën er beter groeien. Als je dan eieren uit de koeling van de supermarkt meeneemt naar huis, treedt er condensvorming op door het temperatuurverschil. Liggen de eieren niet in de koeling, dan is het risico op condensvorming veel kleiner waardoor de eieren langer goed blijven.”

Daarnaast is het voor de versheid belangrijk dat eieren niet uitdrogen – wat sneller gebeurt in de koelkast – want dan daalt de zuurgraad. Hierdoor houden eieren minder lucht en koolzuur vast, met als resultaat dat bijvoorbeeld het eiwit minder makkelijk tot een stijf schuim kan worden geklopt (dag perfecte meringue). Het dalen van de zuurgraad heeft nog meer gevolgen. Zo wordt het eiwit (dat uit een dikker en dunner gedeelte bestaat) veel vloeibaarder, waardoor pocheren lastiger wordt. Ook loopt een gebarsten ei tijdens het koken sneller uit.

Dus koelkast of erbuiten? De Britse krant The Daily Mail nam de proef op de som om na te gaan of eieren daadwerkelijk slechter worden als je ze niet in de koelkast bewaart. Twee weken lang bewaarden ze doosjes eieren buiten én binnen de koelkast, maar toen de eieren aan het einde van het onderzoek werden getest op schadelijke bacteriën was er geen verschil op te merken tussen de twee doosjes eieren, allemaal waren ze bacterievrij.

The post dingen die de meeste mensen niet weten over eieren appeared first on delicious.magazine.

Vic’s kitchen stories: azijn maken

$
0
0

Victor de Launay deelt in Vic’s kitchen stories zijn culinaire hersenspinsels en projecten. Van cider maken tot een BBQ bouwen. Soms met een recept, soms alleen het proces en vooral een kijkje in zijn keuken. Deze maand alles over azijn op smaak brengen!

Azijn naar eigen smaak

Een overdosis doet iedere kaakspier spannen, terwijl het juiste scheutje perfecte sensatie brengt. Azijn verdient meer aandacht, want je kunt er zoveel meer mee dan alleen sladressing mee maken. Azijn is vaak het antwoord op ‘er mist nog iets’. Klopt: het kan de facelift van je stoofvlees en de opkikker van soep of saus zijn!

Een fles (appel)azijn kost meestal nog geen € 2, is fris-neutraal en een perfecte basis voor jouw smaakmakers. Door de zuurgraad bijna eeuwig goed, dus perfect om menig restje in te verwerken tot eigen smaakbom voor pickles, salades, stoofpotten, limonades en meer.

Doe de leftovers (zie verderop in dit artikel) in een schone pot en top met ca. 4 x de hoeveelheid aan azijn. Voeg een schep suiker toe voor extra zoet-zuur balans. Sluit goed af en laat op een koele, donkere plek tijd zijn werk doen. 

Vic’s homemade azijn

Jouw ingrediënten kunnen zijn: 

  • Gewassen snoeisels van venkel, dragon, dille, laurier of andere tuinkruiden. Geweldig voor kruidenazijn. Lekker in botersauzen, dressings of salsa’s.
  • Pulp dat overblijft na het zeven van frambozen-, bramen-, of andere jam. Lekker in salades, cocktails en limonades.
  • Eetbare bloesem, of zelfs uitgeknepen vlierbloesem van de limonade geeft heel veel smaak. Een scheutje geeft een kick aan aardbeien, siropen en cocktails.
  • Ook specerijen zijn ideaal. Maak een mix van kruidnagel, steranijs, kaneel en peperkorrels. Smaakt geweldig in alle homemade ketchup en chutneys.
  • Zelfs een “Dashi-azijn” behoort tot de mogelijkheden en is geweldig bij broccoli, spinazie, rijst, vis en meer.

Het proces versnellen? Breng de azijn aan de kook voor de smaakmakers erbij gaan! Zo trekken de smaken sneller in. 

Het proces stap voor stap in beeld 

Stap 1

FRUIT ALS BASIS. Of het nu van wildpluk is, je eigen pruimen of bessen van de buren: van allerlei fruitsoorten kan je geweldige azijn maken. 

Stap 2

WASSEN, ONTPITTEN, VERGISTEN & PERSEN. Zelf van fruit azijn maken is fantastisch, maar vraagt ook tijd en kennis. Gelukkig is er ook een andere manier! 

Stap 3

FLES AZIJN + EIGEN SMAAKMAKERS. Een fles (appel)azijn is goedkoop, lang houdbaar en fris-neutraal van smaak. Perfect om veel verschillende smaakmakers aan toe te voegen.

Stap 4

RESTJE = EEN PERFECTE START. Een restje fruit of pulp over na het maken van jam? Stop het in een brandschone pot, kneus flink en top af met 4 x zoveel azijn.

Stap 5

GEEF HET PROCES TIJD. Roer door, doe de deksel erop en zet weg op een koele, donkere plek of in de koelkast. Proef elke week en voeg voor een goede zoet-zuur balans eventueel een schepje suiker toe. Na hoeveel tijd is het goed?

Stap 6

ONEINDIG VARIËREN. Naast fruit zijn vlierbloesem, specerijen en verse kruiden ook ideaal om azijn van te maken. Zo krijg je unieke homemade smaakmakers op voorraad of om cadeau te doen.

Stap 7

VEEL MEER DAN DRESSING. Een scheutje fruitazijn in een cocktail, kruidenazijn als basis voor (boter)saus of specerijenazijn door zelfgemaakte ketchup. Zuur zorgt voor spanning in (bijna) ieder gerecht!

Vic’s recepten voor azijn

Gin-Frambozen sour

50 ml gin

15 ml frambozenazijn, zelf gemaakt

15 ml suikersiroop (verhouding 1:1 suiker + water)

6 verse muntblaadjes

3 frambozen

1 eiwit

Ook nodig: cocktailshaker, ijsblokjes, zeefje en glas

Instructies: schenk de gin, azijn, suikersiroop, munt, frambozen en het eiwit in een cocktailshaker. Vul de cocktailshaker vol met ijsblokjes en shake hard. Zeef het drankje terug in de lege shaker en shake nogmaals, dit maal zonder ijs. Hierdoor krijg je een mooie schuimlaag bovenop de cocktail. Schenk hem door een zeefje en serveer in een koud glas of glas gevuld met ijsblokjes.

‘Dashi-azijn’ (tosazu)

150 ml rijstazijn (of andere milde soort)

1 stukje kombu, iets groter dan een pinpas

1 el suiker

1 el mirin

2 tl sojasaus

1/2 tl zout (optioneel)

De volgende dag: handje Katsuobushi flakes

Ook nodig: zeef, pan en schone pot

Instructies: verwarm de rijstazijn in en pannetje tot tegen de kook en voeg de kombu, suiker, mirin, sojasaus en zout toe. Doe alles in een schone pot en laat minimaal een dag intrekken op kamertemperatuur. Zeef de volgende dag weer in een pannetje, breng tegen de kook en voeg de katsuobushi toe. Zet het vuur uit, laat 15 minuten trekken en zeef door een fijne zeef of doek. Bewaar tot gebruik in de koeling. Tosazu is geweldig in een simpele dressing door gestoomde broccoli, bimi, spinazie of boerenkool. Daarnaast ook erg goed in (boter)sauzen bij vis of vlees.

Specerijen-azijn (voor ketchup)

Per 300-400 ml azijn:

1 tl kruidnagel (ca. 7 stuks)

1 tl piment

1 kaneelstok

1 steranijs

1 tl mosterdzaad (optioneel)

1 tl zwarte peperkorrels

Ook nodig: stevige pan of vijzel

Instructies: kneus alle specerijen licht met een pan of vijzel. Doe ze samen met azijn in een pannetje en breng aan de kook. Doe het geheel in een schone pot en bewaar op een koel en donker plekje tot gebruik. Laat minstens enkele dagen staan – liefst langer – en zeef voor gebruik. Doet het geweldig in ketchups en chutneys. Variatie is grenzenloos: Denk aan kardemom, gember, chili, korianderzaad, venkelzaad, kurkuma etc.

Volg Vic op instagram: @VICTORDELAUNAY

TEKST & BEELD VICTOR DE LAUNAY

The post Vic’s kitchen stories: azijn maken appeared first on delicious.magazine.

de favo’s van Miljuschka

$
0
0

Elke maand interviewen we iemand die de culi-wereld wat beter maakt. Deze maand: Miljuschka Witzenhausen. Ze is culinair expert, tv-presentator en bladenmaker. Ze heeft een enorme schare fans en volgers op social media, bracht drie kookboeken uit en produceert zoveel mogelijk in eigen beheer.

Kun je iets over je magazine vertellen?

Miljuschka: ‘Van alle werkprojecten die ik doe is het magazine écht mijn kindje; wat ik op dat gebied allemaal leer is nieuw en uitdagend en het is voor mij een logische volgende stap in het bereiken van totale onafhankelijkheid in culinair ondernemerschap. Ik wil graag dat de fotografie bij de receptuur maakt dat je bij wijze van spreken aan elke foto wil likken.’

Je leest het hele interview met Miljuschka in het juni-nummer van delicious. magazine, over haar zelfstandigheid, hoe ze zich verhoudt tot het heersende schoonheidsideaal – ‘ik heb lak aan wat iemand van mijn vetrollen vindt’ – en over haar rol in culi-land.

Om je alvast een voorproefje te geven delen we Miljuschka’s favorieten:

1. Maritozzo uit Rome

Bron: Getty Images

Miljuschka: Waanzinnig. Ik heb zelf ook wel eens slagroom in een briochebroodje gestopt, maar dit! Toen we naar Rome gingen voor het magazine móest ik ze eten. Mijn man kwam ermee aanzetten toen ik vol in de make-up en kleding zat, maar dat heeft me niet weerhouden. In Nederland maakt Baked by Salvo de beste die ik ken, te vinden bij pop-ups en op foodmarkten.’

Redactie: In Nederland zouden we zo’n maritozzo niet zo snel als ontbijt eten, maar het gezegde luidt: when in Rome, do as the Romans do! En daar is het de normaalste zaak om de dag te beginnen met zo’n bolvormig briochebroodje gevuld met geklopte room, uiteraard staand aan de bar naast een kopje espresso. Niet overslaan dus op je volgende trip naar de Italiaanse hoofdstad. Bij Regoli Pasticceria zijn ze heerlijk luchtig en smaakt de room heel licht naar sinaasappelzest.

2. Dit broodje bestelt Miljuschka in de Pijp

Miljuschka: ‘Broodje pom van Tjin’s op de Van Woustraat in Amsterdam blijft mijn all-time favorite. Extra peper, extra zuur en dan staand eten aan het barretje bij het raam, terwijl de drukte voorbijraast.’

Redactie: De knolgroente pomtayer, een soort aardappel, speelt de hoofdrol op dit Surinaamse broodje. De pomtayer wordt geraspt en op smaak gebracht met citrussap, piccalilly en suiker waarna de pom in de oven wordt gebakken. Vaak gaat er ook wat kippenbouillon bij, hoewel je tegenwoordig ook steeds vaker vegetarische pom kunt bestellen. In het kookboek Switi Sranan schrijft Noni Kooiman dat pom oorspronkelijk een Joods-Portugees-Creools-Surinaams feestgerecht is.

3. Miljuschka’s lievelingschutney

Bron: Getty Images

Miljuschka: ‘Lekker Bekkie maakt pittige mangochutney, het is bijna sambal. Ik eet het óveral bij of op. Zelfs ’s ochtends in de yoghurt.’

Zelf mangochutney maken? Dat kan met dit recept!

INTERVIEW: DELILAH WARCUP-VAN EYCK

The post de favo’s van Miljuschka appeared first on delicious.magazine.

(kook)boeken om in huis te halen

$
0
0

Vers van de pers: de lekkerste, mooiste, en meest inspirerende kookboeken van het moment. Of je er nou alleen in bladert ter inspiratie, je favoriete recepten arceert, of het boek compleet – van kaft tot kaft– uitleest, deze vier boeken wil je in huis halen.

Essays over de leukste plek in huis

In deze essaybundel, samengesteld en ingeleid door chef Bowi van Onna vind je persoonlijke verhalen van verschillende schrijvers. Zo gevarieerd dat het voor iedereen herkenbaar is: van troostzoeken in handgesneden friet tot oranje wijn als statussymbool of heimwee naar de keuken van je grootouders.
In de keuken – Bowi van Onna, Uitgeverij Das Mag, € 19,99

Comfort-food, maar wel heel speciaal

Een van de bekende gezichten van het Amerikaanse food- platform Bon Appétit, Carla Lalli Music, schreef dit fijne, toegankelijke kookboek. Retro vormgegeven met een knipoog en haar Italiaans-Amerikaanse achtergrond zie je terug in het familiegevoel dat dit boek viert. Handig ingedeeld naar dagen van de week, of hoeveel tijd je hebt om in de keuken te staan. Tipje van de sluier: de gebakken polenta met lang gegaarde broccoli.
That sounds so goodCarla Lalli Music, Carrera Culinair, € 35

Van Boven in het wild

Als kind maakte Yvette al herbaria en nu verzamelt en droogt zij steeds meer eetbare planten. In haar nieuwe boek Van Boven in het wild komen Yvette’s liefde voor de natuur en wildplukken, planten drogen en recepten schrijven samen. Het is een herbarium, eetbare-plantengids én receptenboek ineen. En, zoals bij al haar boeken, fotografeerde haar man Oof Verschuren alles. In Van Boven in het wild geeft Yvette uitgebreide info over de meest voorkomende wilde, eetbare planten in Nederland. Zo leer je wat je wel en niet kunt plukken. Yvette vertelt hoe je planten herkent en hoe ze smaken. Zo kun je ze makkelijk toepassen in je eigen recepten. Heb je even geen inspiratie? Dan vind je achter in haar boek genoeg recepten om aan de slag te gaan met wildpluk-oogst.
Van Boven in het wild – Yvette van Boven, Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar € 34,99

Comfortfood uit het mediterrane oosten

In haar nieuwste boek Café Mazahar – oranjebloesem in het Arabisch – geeft Merijn Tol een eigen draai aan klassiekers uit de landen rond de Middellandse Zee van oost naar west. Zonnig comfortfood voor elk moment van de dag: van ontbijt met spannende gekookte eieren in crunchy spice en chermoula tot avondeten van geroosterde bloemkool met sumakyoghurt en koriander-muntolie en zoete toetjes als kardemom-oranjebloesemmelk-ijs. Sterrollen zijn er voor verse groenten, kruiden, smaakmakers als oranjebloesem- en rozenwater, witte tahini, zoetzure melasse, fruitige olijfolie en aromatische specerijen. Van de meer dan 80 recepten zijn er zeker 70 vega of vegan!
Café Mazahar – Merijn Tol, Uitgeverij Nijgh & van Ditmar € 34,99 (verschijnt eind augustus)

The post (kook)boeken om in huis te halen appeared first on delicious.magazine.

4x nieuwe alcoholvrije ontdekkingen

$
0
0

Nieuw, anders, bruisend in je glas! Iedere maand speurt Merijn Tol voor ons naar spannende, vloeibare ontdekkingen. Deze keer: een kijkje in het alcoholvrije kabinet. Want zonder alcohol is net zo leuk, en vaak ook ontzettend lekker. Geen kater, wél de gezelligheid. Dat wil toch iedereen? Leer snel deze 4 toffe dranken kennen! 

Zin in meer alcoholvrije inspiratie? Duik dan in ons dossier: alcoholvrij borrelen – inclusief tips & tricks voor de allercoolste mocktails.

Gimber’s tropische smaakbom

Deze zomer komt Gimber – het bekende gemberconcentraat – met een zonnige versie met passiefruit, kurkuma en ananas. Voor een zonovergoten smaak- explosie: Sweet Lilly. Lekker over ijs met bruiswater. Wil je minder suiker ga dan voor Gimber no 2, met minder suiker, biologische yuzu en citroentijm. Een prima dorstlesser!

Echte, Brits-Indiase chai

Authentieke Indiase chai milk tea van Tuk Tuk Chai, gebrouwen door een Brits-Indiaas koppel en geïnspireerd op Indiase chai wallahs die het als streetfood verkopen. Van duurzaam geteelde zwarte thee, specerijen en volle melk met weinig suiker. Drink het ijskoud. Er zijn drie smaken: chai, masala chai en kardemon chai. Verkrijgbaar bij Jumbo. 

Zonder hoofdpijn dankzij Fluere

En wéér is er een collectie spirits zonder alcohol om ‘U’ tegen te zeggen. Fluere maakt ze verfijnd door een unieke manier van distillatie per specerij, om ze daarna samen te voegen. Er zijn 4 soorten, dit is de raspberry blend met jeneverbes, limoenschil, korianderzaad, lavendel en verse frambozen. Zoet, fris, zacht en complex. Mix ’m met kombucha en drink uit een champagnecoupe! 

Mocktails van de bovenste plank

Wat doe je als je alcoholintolerant bent? Dan bedenk je mooie mocktails, ready to serve. Dit is het verhaal van de Vlaamse Marie Claessens en haar zus Kaat, van The Mocktailclub. Ze hebben inmiddels 8 mocktails. Laag in suiker, van vers fruit, kruiden en specerijen en op een sociale en duurzame manier gemaakt. Doe zo’n verkoelende mocktail ook eens over ijs. Groene thee met oranjebloesem bijvoorbeeld of rabarber met venkel. 

The post 4x nieuwe alcoholvrije ontdekkingen appeared first on delicious.magazine.

spritzen maar!

$
0
0

Een spritz is het perfecte zomerse idee op een zonnige dag: lekker in een groot cocktailglas over veel ijs. En nu kan dat de hele zomer lang met al deze verschillende variaties op onze favoriete terrasdrank. Van een klassieker met Aperol tot een luxe variant met Champagne: voor elke gelegenheid is er een spritz!

Hij kwam, zag en overwon, want wie houdt er nou niet van een spritz? Het is zo ongeveer het meest lenige – en makkelijkste – cocktailrecept dat er bestaat, want de variaties zijn eindeloos! Voordat we onze favorieten delen, terug naar de basis. Want wat is een spritz nou eigenlijk, en niet onbelangrijk, hoe maak je ‘m zelf?

Heb je deze Aperol spritz-chocotaartjes al geprobeerd?

Plonzen of sproeien

De spritz komt uit de Veneto, de regio rondom Venetië, en is waarschijnlijk aan het einde van de 19e eeuw uitgevonden door Oostenrijkse soldaten (Venetië behoorde destijds bij het Oostenrijkse keizerrijk) die de lokale wijnen wilden verdunnen, om het meer op het bier te laten lijken van thuis. Zonde, maar het heeft ons wel een heerlijke cocktail opgeleverd.

Een spritz is dus in de basis witte wijn die is aangelengd met een spritz, splash of plonsje water, waar later bittere likeur zoals Aperol en Campari aan toe werden gevoegd. Hoewel de drank vaak uit de losse pols wordt ingeschonken, is er wel degelijk een recept voor de verhouding. Namelijk drie delen prosecco (het liefst uit de Veneto), twee delen Aperol en tot slot een spritz bruiswater. Voor extra verfrissing voeg je wat ijs toe en een schijfje sinaasappel.

Alles valt te spritzen

Een spritz is als een horoscoop, voor iedere persoon is er wel een bijpassend recept: lekker sterk of laag in alcohol, met veel bubbels of juist weinig, zoet of juist bitter als koffie, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Dit zijn onze favo’s:

Voor de charmante bitterzoete drinker: Cynar spritz

Toen onze online redacteur Sophie Fleur in Toscane was en vroeg of ze ook een spritz konden maken met amaro – de bittere likeurenfamilie – trok de dame achter het barretje bij het benzinestation (kan gewoon) een fles Cynar open: artisjokkenlikeur. Erbij prosecco en een plonsje tonic water, want zeg je bitter, dan krijg je bitter! Je kunt de Cynar uiteraard door een andere amaro vervangen, zoals amaro Nonino, die wat zoeter is met aroma’s van sinaasappel, karamel en abrikozen.

Voor de citruslover: limoncello spritz

Niets zo dorstlessend als een goed glas verse limonade, met lekker veel citroenen en bubbeltjeswater. Deze versie met limoncello is voor de grown ups. Hoe je het maakt? Drie delen prosecco (90 ml), twee delen limoncello (60 ml) en één deel bruiswater (30 ml).

Sex & the City fan, dan is deze voor jou: de Cosmo-spritz

De hoofdpersoon in de Amerikaanse tv-serie Sex and The City dronk het liefste een cosmopolitan uit een rank cocktailglas met net zo’n hoog pootje als de hak van haar Manolo Blahniks – je hoort het, wij zijn ook fan. Nu kun je een Cosmopolitan ook prima serveren als spritz. Meng het volgende in een groot wijn- of cocktailglas:

20 ml cranberrysap
40 ml rosé cava of brut
30 ml Triple Sec
30 ml wodka
15 ml limoensap, versgeperst
15 ml bruiswater
optioneel: orange bitters van Angostura

Voor de twijfelaars: de vermouth spritz

Deze spritz is net zo makkelijk als het maken van een negroni, alleen is het alcoholpercentage aanzienlijk lager, wat soms best fijn is. Vooral als je er meerdere glazen van wil drinken – zouden wij ook doen! Vul een tumbler met ijs, voeg 60 ml vermouth toe, 90 ml prosecco en 30 ml bruiswater. Garneer met een schijfje citrus of een olijf. Je kunt de cocktail nog lichter maken door alleen bruiswater toe te voegen. Dan is de verhouding 2 delen vermouth op 4 delen bruiswater. Proost!

Voor de bloemige drinker: de vlierbloesem spritz

Een superzomercocktail! Want in plaats van een scheutje bittere drank, gebruik je voor deze spritz vlierbloesemlikeur als basis. Daarvoor kun je een zelfgemaakte batch uit de kast toveren of gebruik deze uit de winkel van St Germain. Verdraaid lekker! Ga voor de klassieke 3:2:1 verhouding met prosecco, likeur en bruiswater of vervang de prosecco door een knisperende sauvignon blanc. Liever iets minder alcohol? Maak er een hugo-cocktail van en gebruik vlierbloesemsiroop.

Voor iedereen: de watermeloen spritz & amarena spritz

Zoetsappige watermeloen, een snufje zout om de smaak te versterken en lekker veel limoensap voor de Margarita-vibe. Als je op zoek bent naar een frivole, non-alcoholische cocktail voor de zomer, die net zo sprankelend is als een spritz, dan is deze mocktail perfect jou! Vul 2 a 3 kopjes met stukjes verse watermeloen (zonder rand). Voeg deze toe aan een blender samen met het sap van 1/2 limoen, een snufje zout en eventueel wat verse muntblaadjes. Pureer alles glad en zeef voor een zijdezachte structuur. Schenk uit in een mooi glas met ijsblokjes en top af met een spritz bruiswater. Voor een zilte twist garneer je de glazen met een prikker met een blokje feta en een olijf.

FOTO & RECEPT STUDIO PHILIPPI

Maak ook eens een alcoholvrije cocktail van amarenekersen, ingemaakte zure kersen op zware siroop uit Italië. De smaak is intens fruitig – ook dankzij de limoen – en licht kruidig door de takjes rozemarijn. Voeg 1 el amarenekersensiroop (uit pot) toe aan een tumbler. Rijg aan 1 takje rozemarijn 3 amarenekersen. Voeg het sap van 1/2 limoen toe aan de siroop. Schenk er 125 ml gekoeld bruisend mineraalwater bij, en steek het takje rozemarijn in het glas om mee te roeren. Mmm, genieten!

Om langer vast te houden aan de zomer: de Grapefruit Gin Spritz

De ideale spritz om een alfresco lunch mee af te trappen. Zomerser wordt het niet! Vul een spritz glas met ijsblokjes en schenk 20 ml gin en 20 ml Campari in het glas, samen met 40 ml prosecco en 100 ml Sanpellegrino Pompelmo of een andere sprankelende grapefruitdrank. Garneer met grapefruitschil of de zest van een andere citrusvrucht. Dit drankje bewijst meer weer eens dat je geen cursus hoeft te volgen om een speciale cocktail te maken.

FOTO JEREMY SIMONS

The post spritzen maar! appeared first on delicious.magazine.

Dit is hét recept voor het allerlekkerste speculaasdeeg

$
0
0
Afdrukken

Basisrecept voor speculaas

Speculaas, je hebt deze heerlijke koekjes in allerlei soorten en maten. We vroegen onze culi redacteur Dosia om Hollands speculaas onder de loep te nemen. Zo ontstond er een heerlijk kruidig basisdeeg, waar je naar hartenlust mee kunt variëren. 
delicious. geeft je de beste tips & tricks voor het bakken van speculaas. Bekijk de video maar! Met dit deeg kun je alle variaties maken, experimenteer ermee en voeg je eigen lievelinsspecerij toe. Ook qua vormpjes kun je eindeloos variëren, er zijn zoveel leuke te koop. Als je de koekjes dunner of dikker maakt, pas dan de oventijd aan!
Gang zoet
Keuken nederlands
Trefwoord gevulde speculaas, sinterklaas, speculaas, speculaasdeeg
moment sinterklaas
Bereidingstijd 30 minuten
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 24 stuks
Auteur delicious.

Equipment

  • ook nodig: speculaasplankje of andere (uitsteek)vormpjes

Ingrediënten

  • 110 g zachte boter
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • 50 ml melk of karnemelk
  • 250 g bloem gezeefd
  • 4 tl bakpoeder 10 g
  • 4 tl kaneelpoeder 10 g
  • 2 tl nootmuskaatpoeder 5 g
  • 2 tl kruidnagelpoeder 5 g
  • 2 tl gemberpoeder 5 g
  • ½ tl gemalen witte peper 3 g

Instructies

  • Doe boter, suiker en ¼ theelepel zout in een kom en klop romig met de mixer.
  • Voeg melk, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plattot een schijf en laat ingepakt in huishoudfolie minstens 30 min. maar het liefst 1 nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.
  • Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  • Bestuif een speculaasplank met een zeefje dun met wat bloem. Vorm steeds bolletjes deeg ter grootte van een bitterbal en druk die mooi uit in het plankje, zorg dat je het deeg goed verdeelt. Snijd het teveel deeg horizontaal langs het plankje af. Tik met de rand van het omgekeerde plankjeop het aanrecht en klop de koekjes er zo uit.
  • Maak zo alle koekjes. Of rol wat van het deeg uit tot 2½ mm. dikte en snijd het een beetje in de vorm van het koekje en druk het in het plankje.
  • Als het koekje er niet makkelijk uitkomt, steek dan voorzichtig een mes onder een hoekje van het deeg en neem de deegvormpjes zo uit de plankjes. Leg de koekjes op het bakpapier. Bak de speculaasjes in 25-30 min. in het midden van de oven gaar. Neem het bakblik uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen op het bakblik.

Notities

Geweldig om royaal te serveren op sinterklaasavond of mooi in te pakken als homemade cadeautje. En speculaas past ook prima bij kerst, want de kruidige specerijen zijn heerlijk in alle wintermaanden.  
* Als je de koekjes mooi donker wilt hebben, kun je i.p.v. lichtbruine basterd ook donkerbruine basterdsuiker nemen. In plaats van gewone bloem kun je ook rijstebloem (natuurwinkel of toko) gebruiken, deze is een stuk fijner, plakt minder en zorgt dat de speculaasjes beter loskomen uit de plankjes.

BEKIJK DE VIDEO: 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

The post Dit is hét recept voor het allerlekkerste speculaasdeeg appeared first on delicious.magazine.


Koken zonder gas? Wij geven je tips

$
0
0

Koken zonder gas lijkt een behoorlijke kluif, zeker wanneer je niet anders gewend bent. Maar het moment dat we met zijn allen elektrisch gaan koken komt steeds dichterbij. Wij geven je tips!

We hebben al eerder zo’n grote verandering van hittebron doorgemaakt. In het begin van de 20ste eeuw gebruikten we massaal hout en kool om onze maaltijden te bereiden. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons, dus kunnen we wel weer een nieuwe stap gebruiken. Tijd om de fossiele brandstoffen vaarwel te zeggen.

Stap over van gas naar…

Hoe maak je de stap van koken op gas naar een elektrisch fornuis of een inductiekookplaat? Welke andere trucs zijn er om minder gas te gebruiken in de keuken? We geven je wat handige tips.

Inductie, elektrisch en keramisch 

Ga je verbouwen, heb je een stukje budget over of gewoon zin in een hobbyproject? Dan is de overstap van een gasfornuis naar een inductie-, elektrische- of keramische kookplaat de beste optie. Op die manier maak je de meeste impact.

Denk er wel aan dat je een deel van je huidige pannenarsenaal wellicht moet vervangen: deze werken niet allemaal op de genoemde kookplaten of zijn wel geschikt, maar door intensief gebruik niet langer goed voor de nieuwe hittebron. 

Oven en magnetron

Je zou ze bijna over het hoofd zien, omdat ze waarschijnlijk al onderdeel uitmaken van jouw keukenopstelling. Magnetrons zijn perfect om vloeibare massa’s zoals soep en warme dranken (zei er iemand glühwein?) in op te warmen, maar ook kleinere gerechten zoals restjes en kant-en-klare maaltijden doen het goed. Of wat dacht je van chocolade smelten in de magnetron?

Wil je een gerecht lange tijd laten garen of meerdere bereidingen tegelijk maken? De oven leent zich daar super goed voor. Stoofgerechten hoeven niet op het fornuis, ze kunnen ook prima in de oven!

Ga je voor gerechten met verschillende bereidingstijden? Plaats dan eerst het gerecht in de oven dat het langst moet en plaats daarna de andere gerechten er op het juiste moment bij. Op die manier heb jij je handen vrij en kun je vast de keuken opruimen, tafeldekken of vast een serie op Netflix uitkiezen. 

Ecostoof 

De kans is groot dat je deze zachte krachtpatser nog niet kent. Het is echter niks nieuws: de ecostoof bestaat al járen en is nog steeds een daverend succes. Vroeger gebruikte men een hooikist om een warme pan vol heerlijk eten gedurende lange tijd verder te laten garen. Een ecostoof is de hooikist in een hip jasje: een zak van natuurlijke materialen, waardoor je naast gas ook geen elektriciteit nodig hebt – alleen voor het beginstadium. 

Het werkt zo: je stopt alle ingrediënten in een stoofpan, verwarmt deze kort en daarna plaats je de pan in de ecostoof. Door de isolerende werking blijft de temperatuur lange tijd stabiel en zo gaart het gerecht verder. Je gebruikt dus bijna geen gas of elektriciteit én het gerecht kan niet aanbranden. Zo heb je alle tijd om andere leuke dingen te doen en bij thuiskomst is je gerecht klaar. 

Slowcooker of pressure cooker 

De werking van de ecostoof kun je ook op elektrische wijze nabootsen in een slowcooker of pressure cooker. Een slowcooker is een stoofpan die aan stroom verbonden is, waardoor je super makkelijk lekker kunt stoven zonder er omkijken naar te hebben.

De meeste slowcookers hebben ook een timer: hierdoor kun je de start en het einde van de bereiding precies zo timen als je zelf prettig vindt. Daarnaast zijn er veel cookers met een warmhoudfunctie: je maaltijd is dus altijd ready to eat.

Een pressure cooker doet hetzelfde als een slowcooker, maar dan in minder tijd. Omdat de pan van de cooker onder druk wordt gezet, worden ingrediënten zoals stug vlees in korte tijd mals. Pressure cookers zijn gemiddeld wel iets duurder dan slowcookers, omdat er gebruik gemaakt wordt van complexere technologie. Zo moet de pan vergrendeld worden, om ongelukken door de hoge druk in de pan te voorkomen. 

Elektrische barbecue & kamado barbecue 

Koken hoeft natuurlijk niet per se binnen te gebeuren en voor die optie is de elektrische barbecue een uitkomst. De barbecue geeft verder geen kenmerkende smaak, het grootste verschil zit hem echt in het buiten kunnen koken. 

Liever wel kunnen proeven dat je buiten hebt gekookt? Dan is een zuinige houtskool barbecue een goede optie. Want soms… Soms wil je gewoon graag met vuur werken. Vlammen voelen, vuur zien, die zalige rooklucht opsnuiven. Hoewel hout en houtskool ook niet de meeste duurzame vormen van brandstof zijn, zijn er gelukkig barbecues die erg zuinig omgaan met energie. 

Kamado barbecues zoals de Big Green Egg of The Basterd zijn hier goede voorbeelden van. Doordat zo’n barbecue uit hoogwaardig keramiek bestaat, blijft de warmte in de barbecue gevangen, net als bij een oven. De hitte is nauwkeurig te reguleren en garen kan op zeer lage temperaturen. Ook kun je er producten zoals vlees en vis in roken, waardoor het langer houdbaar is. 

Airfryer 

Last but not least: de tool die niet meer weg te denken is. Wat zouden we zonder deze heteluchtfriteuse moeten? Of je nou een hele kip wilt bereiden, een bescheiden portie friet of juist een taart: de airfryer kan het allemaal. 

Koken met andere energiebronnen dan gas is dus eigenlijk best makkelijk. Daarnaast is het niet alleen beter voor onze planeet: het is ook schoner, veiliger en sneller! 

The post Koken zonder gas? Wij geven je tips appeared first on delicious.magazine.

Be a better cook: zo kook je zelf mosselen

$
0
0

Zelf mosselen koken is niet moeilijk, maar zo’n grote pan vol schelpen kan wat intimiderend zijn. Culinair redacteur Dosia Brewer deelt haar tips & tricks zodat je elke mossel aankunt!

Ook lekker met mosselen: mosselen in gele curry

Scroll naar beneden voor het basisrecept.

De R in de maand

Vroeger at je alleen mosselen in de koudere maanden, die met een R in de naam. Het risico op bederf tijdens vervoer in de warmere maanden was te groot. Nu kun je bijna het hele jaar door mosselen eten. Het seizoen begint in juli en loopt tot april. In april/mei plant de mossel zich voort en in juni moeten ze daar weer van op krachten komen. Dan eet je ze dus beter niet.

Goed gewassen

Mosselen die nu in de winkel liggen zijn al goed schoongemaakt. Soms hangen er nog een paar draden aan de schelp waarmee een mossel zich vasthecht: de baard. Die baard kun je er makkelijk vanaf trekken. Kijk wel altijd stuk voor stuk alle schelpen na. Doe de schelpen in een vergiet en spoel ze af met koud water. Gooi schelpen die kapot zijn of niet gesloten zijn weg. Na het koken gooi je de schelpen die tijdens het verhitten niet open zijn gegaan weg.

Bewaren

De meeste mosselen koop je in een goed afgesloten plastic bak. Daar zitten ze heel dicht op elkaar in een bescher- mende atmosfeer. Dat betekent dat er extra veel zuurstof in de verpakking wordt gedaan. Check de datum op de verpakking en bewaar ze altijd in de koelkast. Mosselen die je zo koopt zijn tot 1 week na de verpakkingsdatum houdbaar.

Hoeveel mosselen per persoon?

Reken voor een hoofdgerecht met brood, friet en sausjes ± 500 g mosselen in de schelp per persoon.

Koken of stomen?

Ook al heet het klassieke recept gekookte mosselen, in feite stoom je ze gaar. Je gebruikt maar een klein laagje vocht, de mosselen worden gaar boven het vocht door de hete stoom.

De mosselpan

Klaar om zelf mosselen te koken? Gebruik dan een royale pan. Er zijn speciale mosselpannen te koop met een bolle deksel zodat je genoeg ruimte hebt om de schelpen makkelijk om te schudden. Handig: gebruik op tafel de deksel voor de lege schelpen.

Tip: tijdens het koken laten mosselen veel vocht los. Zeef het vocht goed en vries het in blokjes in. Zo heb je altijd een zilte bouillon bij de hand.

Lekkere combinaties

Begin met een klassiek mosselrecept zoals hieronder, zo krijg je de techniek onder de knie. Daarna kun je natuurlijk zelf experimenteren. Denk ook eens aan:
• een scheutje pastis, witte wijn, dragon en venkel; 
• kokosmelk, currypasta, citroengras en Thaise roerbakgroenten;
• Visbouillon, Japanse sojasaus, gembersiroop en sesamolie;
• Uitgebakken chorizo, knoflook en tomaatblokjes;
• Slagroom, saffraan, dille en kappertjes.

Top 3 dips voor bij de mosselen

WHISKEYSAUS 
150 g mayonaise + 100 ml slagroom + 1-2 el tomatenpuree of ketchup + 60 ml whiskey + citroensap naar smaak + zout en versgemalen peper. 

KNOFLOOKSAUS 
150 g dikke yoghurt + 75 g mayonaise + 3-5 tenen knoflook, geperst + citroensap naar smaak + zout en versgemalen peper.

RAVIGOTTESAUS 
150 g mayonaise + 1 el kappertjes, fijngesneden + 1 klein sjalotje, kleingesneden + 20 g gemengde tuinkruiden (peterselie, bieslook, dragon en kervel), blaadjes fijngesneden + citroensap naar smaak + zout en versgemalen peper.

Basisrecept: mosselen koken

Afdrukken

basisrecept: gekookte mosselen

Met dit klassieke mosselrecept kun je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld andere groenten of kruiden nemen. Of ander kookvocht: bier, cider of vis- bouillon. Houd wel grofweg deze verhoudingen aan.
Gang hoofd, hoofdgerecht, lunch, lunchgerecht
Keuken frans, nederlands
Trefwoord koken met wijn, mosselen, schelpdieren, zeeuwse mosselen
moment doordeweeks, feestelijk, weekend
dieet lactosevrij
Voorkeuren lactosevrij
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 personen
calorieën 627kcal
Auteur delicious.

Ingrediënten

  • 1 el neutrale olie
  • 1 prei in ringen
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 wortels in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij in boogjes
  • 1 laurierblaadje
  • ± 250 ml witte wijn of visbouillon
  • 1 bosje peterselie fijngesneden
  • 2 kilo mosselen schoongemaakt
  • friet, stokbrood en dipjes ,voor erbij

Instructies

  • Verhit de olie in een ruime pan of speciale mosselpan. Fruit de prei, ui, wortel, bleekselderij en laurier al omscheppend ± 3 min.
  • Blus af met de witte wijn en voeg de peterselie en de mosselen toe. Stoom met de deksel op de pan
  • in 5-8 min. gaar. Hoe lang precies hangt af van de grootte van je mosselen. Controleer tussentijds steeds even, want te lang gekookte mosselen worden taai. Schud of schep de mosselen regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.

Nutrition

Calories: 627kcal | Carbohydrates: 37g | Protein: 21g | Fat: 40g

The post Be a better cook: zo kook je zelf mosselen appeared first on delicious.magazine.

dit zijn de beste paaseieren nu er tijdelijk geen vrije-uitloopeieren zijn

$
0
0

Paaseieren zoeken is geen kinderspel, het begint al in de supermarkt: want welke eieren zijn het diervriendelijkst en welke zijn beter voor het milieu? Nu er tijdelijk geen vrije-uitloopeieren verkrijgbaar zijn in de supermarkt wordt de zoektocht nog ingewikkelder. Wij helpen je een handje en zetten de verschillende namen en keurmerken op een rij: zo kies jij makkelijk het beste (paas)ei!

Is het je al opgevallen dat er geen eieren van vrije-uitloopkippen meer in de schappen liggen? Dat heeft te maken met de vogelgriep. Al sinds 26 oktober 2021 mogen de dieren niet meer naar buiten en geldt een ophokplicht. Dit betekent dat pluimveehouders hun dieren moeten afschermen. Ook mogen de kippen niet meer vrij rondlopen in de buitenlucht. Hoelang de situatie duurt is nog niet bekend. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van alle verschillende eieren, zodat je in de tussentijd een ander ei kunt kiezen die voldoet aan jouw standaarden.

Vrije-uitloopeieren

Vrije-uitloopeieren herken je aan het nummer 1 – de zogenaamde ei-code – dat op het eitje is gegraveerd. Ze komen van kippen die regelmatig in de buitenlucht lopen en meer ruimte hebben om te bewegen. Per kip is een ruimte van 4 m2 beschikbaar. Ze hebben dus een behoorlijk goed leven. Verder krijgen ze plantaardig voer.

Inmiddels zitten de kippen al meer dan zestien weken binnen, en mogen de eieren niet meer verkocht worden als vrije-uitloopeieren. De eieren worden momenteel verkocht als scharrelei, die normaal gesproken voor een lagere prijs in de supermarkt liggen.

Scharreleieren

Nummertje 2 wijst op een scharrelei. De naam doet vermoeden dat de kippen veel ruimte krijgen om te scharrelen, maar niks is minder waar, want scharreleieren zijn de dieronvriendelijkste keuze in de winkel. Vroeger waren dat de legbatterij-eieren, maar sinds het verbod van de Europese Unie in 2012, zijn de scharreleieren gedegradeerd tot ‘slechte’ eieren. De kippen komen nooit buiten en zitten met z’n allen in een grote stal (een stalei dus): er mogen negen dieren per m² worden geplaatst, het kipje kan dus nauwelijks lopen. Een gedeelte van de snavel wordt er vaak afgehaald.

Biologisch beter dan vrije-uitloopeieren?

Zie je een nummer 0 op het ei staan, dan heb je het diervriendelijkste ei ui de supermarkt te pakken. Waarom? Deze kippen worden volgens de regels van de biologische landbouw gehouden. Dat betekent dat ze veel meer bewegingsruimte krijgen, minstens acht uur per dag naar buiten mogen én ze krijgen biologisch voer. Daarnaast mogen de hennen acht uur ononderbroken genieten van hun welverdiende nachtrust, worden de snavels niet gekapt op geslepen én moet er per acht leghennen een legnest zijn.

Biodynamische eieren

Eieren uit biodynamische landbouw herken je aan het Demeter-keurmerk (oranje logo). De kippen hebben veel ruimte in de stal en een grote groene uitloop. Overdag kunnen ze vrij naar buiten om te scharrelen en te rollen in een zandbad. Per 30 kippen loopt één haan rond. Ze krijgen biologisch voer zonder medicijnen en zonder genetisch gemodificeerde grondstoffen. Doordat de dieren hun hele snavel houden kunnen ze zorgeloos en onbelemmerd pikken. De eieren zijn altijd voorzien van een Demeter-stempel en een cijfercode die uit de volgende onderdelen bestaat: houderijsysteem (0 = biologisch), land van herkomst, bedrijfnummer en eventueel stalnummer.

Soja of lokaal voer?

Een groot deel van de milieu-impact van eieren komt door het voer. Hoe meer kippen kunnen bewegen, hoe meer ze eten. Voor kippen met vrije uitloop is dus meer voer nodig dan voor scharrel- en kooikippen.

Veel kippen krijgen soja. Dat komt vaak uit de tropen waar het ten koste kan zijn gegaan van tropisch bos. Biologische kippen krijgen minder soja uit de tropen en meer voer uit de regio. Dat heeft allerlei voordelen: er hoeven geen tropische bossen gekapt te worden en water en mest voor de grond komt uit de regio. Daardoor wordt de bodem aan de andere kant van de wereld niet uitgeput om onze biologische kippen van voer te voorzien, én kunnen wij onze mest gebruiken op de akkers waar het voer geteeld wordt (dus: minder mestoverschot). Voor het voer van biologische kippen worden bovendien geen kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Biologische landbouw zorgt voor een beter landschap, meer biodiversiteit en een betere bodem. Zie biologisch eten.

Bronnen: MILIEU CENTRAAL, NOS, WAKKER DIER

Meer informatie

  • De Stichting Blij met een Ei geeft informatie over de legpluimveehouderij (onder meer huisvesting, gezondheid en ei-weetjes).
  • De Dierenbescherming zet zich in voor betere leefomstandigheden voor dieren in de bio-industrie, waaronder kippen.
  • Wakker Dier richt zich op het afschaffen van de bio-industrie.
  • Odin over biodynamische eieren en het verschil tussen witte- en bruine eieren

Foto: Chris Court, Styling: Kirsten Jenkins

The post dit zijn de beste paaseieren nu er tijdelijk geen vrije-uitloopeieren zijn appeared first on delicious.magazine.

Zo makkelijk is vega(n) eten

$
0
0

Nu meer mensen vega en vegan eten, wordt het makkelijker om op die manier te koken: in de supermarkt vind je steeds meer vleesvervangers. Wij geven je tips hoe je dierlijke producten kunt vervangen.

Nog makkelijker is om een van deze 5 supersnelle vegarecepten te maken!

Dierlijk versus plantaardig eiwit
Als je dierlijke eiwitten uit je menu schrapt, heb je daar vervangers voor nodig. Noten, peulvruchten, granen en sommige groenten zijn een goede bron van eiwitten, al zijn ze iets anders opgebouwd dan de eiwitten die je uit vlees of vis haalt. Vandaar dat in een vega dieet bepaalde groepen plantaardige producten moeten worden gecombineerd zodat de opbouw van eiwitten hierin overeenkomt met die van dierlijke eiwitten. Zo levert de combinatie van granen en peulvruchten in dezelfde maaltijd een volwaardig eiwit op. Dit is vooral belangrijk als je nooit dierlijke producten eet.

Zo maak je vegan chocolademousse op basis van aquafaba (kikkererwtennat)!

 

Zuivel vervangen
Melk, boter en yoghurt (afkomstig van dieren) kun je in een vegan menu niet gebruiken. Gelukkig zijn er veel plantaardige vervangers in de supermarkt. Vervang melk bijvoorbeeld door een plantaardige drank op basis van haver, soja, quinoa, rijst of kokos – of een mix daarvan. Vaak is deze ‘melk’ nog verrijkt met vitaminen en mineralen. Kaas, roomkaas en crème fraîche zijn qua structuur en smaak niet zo gemakkelijk te vervangen, maar ook hiervoor komen steeds meer lekkere vervangers op de markt. Er is roomkaas op basis van tofoe en er zijn kaas- soorten en crème fraîche op basis van onder andere cashewnoten.

Vlees vervangen
Kun je de bite en structuur van vlees niet missen? Ga dan voor op eiwit gebaseerde producten als seitan of een van de vleesvervangers uit de supermarkt. Eiwitrijke producten als tofoe zijn er ook gerookt en met kruiden. Of ga voor jackfruit: dat is heel vezelrijk en bevat veel eiwit, vitaminen en mineralen. Onrijp kun je dit zelfs verwerken als een soort alternatief voor pulled pork.

Tekst: redactie delicious. Beeld: iStock

The post Zo makkelijk is vega(n) eten appeared first on delicious.magazine.

5x betaalbare wijn voor de feestdagen

$
0
0

De feestdagen komen er weer aan. Dit betekent veel etentjes buiten de deur of juist zelf een huis vol gasten. En wat hoort daarbij? Wijn natuurlijk! Deze vijf wijnen zijn perfect als je thuis voor veel mensen kookt, maar ook als bedankje voor een ander. Superlekker en nog een beetje betaalbaar ook! 

Zoek jij een wijn voor een échte wijnkenner? Ga dan voor een van deze drie wijnen van bijzondere druivenrassen!

Spaanse schone

De Spaanse verdejo-druif levert witte wijn op die fris, sappig en vaak ongecompliceerd is. Deze Sarría is hier geen uitzondering op. Na de oogst worden de druiven zo snel mogelijk verwerkt zodat je het intense fruit nog beter proeft! Licht zoete en frisse appels en rijpe nectarines dansen in je glas. Schenk ’m goed gekoeld als aperitief en neem ’m daarna lekker mee aan tafel bij een fijn visje. Je koopt Sarría Verdejo, Spanje bij Gall & Gall – € 5,99

Bitter & zoet

In de hak van Italië vind je de negroamaro, een druif met dikke schil die goed bestand is tegen de vaak verzengende hitte. Negro betekent zwart en amaro bitter. Wijnen van deze druif hebben dan ook een diepe, donkere kleur en naast een zwoele, rijpe en iets zoete smaak ook een aangenaam bittertje. Deze A Mano heeft ook wat zoete kruidigheid en rijp zwart fruit. Wij schenken ‘m graag bij risotto of polenta met paddenstoelen of bij papperdelle met eend of hazenpeper. Je koopt A Mano Negroamaro, Italië bij Gall & Gall – € 6,99

paddenstoelenrisotto met eend en rucola - delicious

paddenstoelenrisotto met eend en rucola

Wauw: deze risotto heeft alles wat je nodig hebt als het even niet zo lekker weer is buiten. Romige paddenstoelenrisotto, perfect gebakken eend en rucola voor de pit. En dat alles binnen 30 minuten! Voor een lekker frisse noot kan je nog wat sinaasappelschil over de risotto raspen. Ook heel lekker met eend: kroketjes met grapefruit-pepermayonaise.

>> naar het recept 

Soepel smaakbommetje

Wij vielen voor het strakke etiket van deze Mucho Más. Die eerste indruk is natuurlijk belangrijk, maar eerlijk is eerlijk: wat telt is de inhoud. Gelukkig ontdek je achter dit etiket een soepele rode wijn die barst van het fruit. Rijpe bramen en kersen gecombineerd met wat zwartebessenconfiture en zachte, rijpe tannines. Een en al Spaanse verleiding dus. Probeer ’m zeker ook licht gekoeld! Lekker bij geitenkaas, een kippetje uit de oven, simpele pasta of lasagne. Je koopt Mucho Más, Spanje bij Gall & Gall – € 5,99

Borrelbelofte

Zoek je een ideale borrelwijn? Stop je zoektocht, want deze Merinas Tinto heeft het allemaal. De tempranillodruif is omgetoverd tot een wijn met rijp, rood fruit van bessen en kersen, een vleugje zoethout en specerijen, verpakt in zachte tannines. Een hele mond vol, need we say more? Schenk ’m gul bij tapas, gerechten uit de oven of bij pasta bolognese. Je koopt Merinas Tempranillo Organic, Spanje bij Gall & Gall – € 4,29

Vol & Zacht

Ga voor deze Franse chardonnay als je je visje grilt of voor octopus kiest. De wijn doet ons denken aan Marilyn Monroe: verleidelijk met rondingen. De geur is aromatisch en de smaak vol en zacht: tropisch geel fruit van ananas en mango, rijpe appel, een lekkere lik boter en wat vanille, met op het einde wat verfrissende citrustonen en voldoende sap. Je koopt Les Esperons Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk bij Gall & Gall, € 5,99 

octopus bonenschotel - delicious

octopus-bonenschotel

Deze rijkgevulde octopus-bonenschotel is het perfecte gerecht om octopus in te verwerken. Proef het vlees regelmatig; zacht als boter is ‘ie het lekkerst. Heb je geen mandoline? Neem dan blokjes pompoen.

>> naar het recept

Tekst: Minta Nicolaï. Beeld: iStock

The post 5x betaalbare wijn voor de feestdagen appeared first on delicious.magazine.

Kookboek-update: deze boeken wil je lezen

$
0
0

Nieuwe producten, boeken, trends en bijzondere adressen: de foodwereld borrelt en barst van de inspirerende initiatieven. We tippen je drie nieuwe foodboeken die je absoluut wil lezen!

Ook deze kookboeken zijn de moeite waard!

Vegan Zuivel

De winkels staat vol vegan zuivel, maar wist je dat je het ook heel makkelijk zelf kunt maken? Supervers en zonder conserveringsmiddelen. Het enige wat je nodig hebt, is een blender en een beetje geduld. In Vegan Zuivel van voedingsdeskundige, docent en kookboekenauteur Emilie Holm vind je alles over vegan zuivel: van romige amandelmelk tot milde cashewkaas en fris-zure cashewyoghurt.
Vegan zuivel - delicious

Vegan zuivel, Emilie Holm, Uitgeverij Good Cook, € 20,95, ISBN 9789461432209

Detox Water

Zonder eten kunnen we best een paar weken, maar een paar dagen zonder drinken lukt niet. 60% van ons gewicht bestaat uit water en is dus essentieel voor goed functioneren. Angele ontdekte dat detox water en -infusies ware schatten zijn voor elke dag. Haar waterdrankjes met subtiele kruiden, specerijen, fruit en zelfs bloemen en granen zijn fijne aanvullingen op verse groenten, erg lekker en staan ook nog eens mooi op tafel.

Uit dit boek: de Colombine goudbes, met stervrucht en verbenaDeze gezonde dorstlesser zit vol kruiden, specerijen en fruit en is niet alleen superlekker, maar staat ook nog eens mooi op tafel!

Detox water - delicious

Detox water, Angele Ferreux-Maeght, Uitgeverij Good Cook, € 17,95, ISBN 9789461432254

Azië

Het plantaardige leven van kookboekenauteur Meera Sodha begon een paar jaar geleden toen ze werd gevraagd voor een vegan column in een Engelse krant. Ze nam de uitdaging aan, ging op ontdekkingstocht en gaf groenten de hoofdrol. Haar beste recepten bundelde ze in haar boek Azië, 120 vegan en vegetarische recepten van Bangalore tot Beijing waaruit we je hier o.a. zijdezachte witte-miso-ramen en Thaise groene curry laten proeven.

Azie - delicious

Azië, 120 vegan en vegetarische recepten van Bangalore tot Beijing, Meera Sodha, Fontaine Uitgevers, € 32, ISBN 978 90 5956 977 5

Tekst: redactie delicious.

The post Kookboek-update: deze boeken wil je lezen appeared first on delicious.magazine.

Dit wist je nog niet over onze Zuiderburen

$
0
0

Onze zuiderburen hebben de liefde voor lekker eten in hun bloed. Ze zijn trots op hun friet, bier en chocolade, maar er is nog zoveel meer! Dit wist jij nog niet over onze Zuiderburen…

Van café tot sterrenrestaurant

Niet gek dat echte foodies Vlaanderen weten te vinden. Met bijna honderd restaurants met één of meer Michelinsterren kun je in Vlaanderen op het hoogste culinaire niveau genieten (wat dacht je van een 20-gangen diner bij Chambre Séparée?). Vlaanderen is daarmee de enige regio ter wereld met zo’n dichtheid aan toprestaurants. Maar lekker eten doe je ook zeker in de vele bistro’s, cafés en no-nonsense restaurants die Vlaanderen telt.

Vlaamse friet

Als Vlamingen érgens trots op zijn is het hun knapperige, goudgele friet! Wist je dat zestig procent van de Vlamingen minimaal één keer per week friet eet? Het maken van goede friet maken is een echte kunst, waarvoor je de tijd moet nemen. En het begint allemaal bij de juiste aardappel. Voor de beste friet neem je iets bloemige aardappels zoals het bintje. Die heeft de juiste verhouding zetmeel en vocht  om goede friet van te bakken; met een knapperig korstje van buiten en zachte, luchtige aardappel vanbinnen. Zelf friet maken? Dit zijn onze beste tips!

Gentse Waterzooi

Waterzooi, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk en waarom heet het zo? Waterzooi is een romige soep gemaakt met groenten, stukjes aardappel en vis of kip. Oorspronkelijk werd waterzooi gemaakt door vissers in de kustgebieden van België. Zij maakten een potje van groenten, aardappel en overgebleven vis die ze samen kookten tot een complete maaltijdsoep. De naam is afgeleid van zode (zieden) ofwel laten koken.

Roze chocolade

In België zijn een aantal van de beste chocolatiers ter wereld gevestigd. De geschiedenis van chocolade in België gaat honderden jaren terug. Naast, witte, melk en pure chocolade is er tegenwoordig ook roze chocolade – of eigenlijk moeten we Ruby chocolade zeggen. De bijzondere Rube chocolade is ontwikkeld door de Belgische chocoladeproducent Barry Callebaut. De kleur doet vermoeden dat er allerlei kleur- of geurstoffen aan wordt toegevoegd, maar niets is minder waar. Tijdens de bewerking van de Ruby cacaoboon komt er een poeder vrij dat als kleurstof wordt gebruikt. De roze chocolade heeft een licht zoete smaak met een fris zuurtje.

In samenwerking met Toerisme Vlaanderen

The post Dit wist je nog niet over onze Zuiderburen appeared first on delicious.magazine.


Kijk 16 oktober mee met de World Food Day Show!

$
0
0

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag en denken we extra na over wat we eten. World Food Day – een initiatief van de Verenigde Naties uit 1979 – roept op tot voldoende, duurzaam en gezond eten voor iedereen. Dit jaar voor het eerst met een live show waarbij je thuis vanaf de bank kunt meekijken.

Lees ook: Met de nieuwe pizza van Magioni steun je Pink Ribbon.

World Food Day Show

World Food Day is in het leven geroepen om met zijn allen in ieder geval één dag per jaar stil te staan bij deze grote voedselvraagstukken en te zoeken naar oplossingen en mogelijkheden die we in Nederland te bieden hebben en de dingen die wij kunnen aanpakken om ervoor te zorgen dat het voedselsysteem meer in balans is. Dit jaar wordt dit gedaan met de eerste online World Food Day Show.

Spraakmakende liveshow

De World Food Day Show wordt een spraakmakende liveshow waarin je ziet wat jij als consument kan doen. Tijdens de 1,5 uur durende show krijgen oplossingen een podium, en krijg je een boordevol programma met experts, voedselproducenten, chefs en andere voedselveranderaars uit binnen en- buitenland én een online bioscoop. Nog niet alle namen zijn rond, maar denk aan een Vanja van der Leeden, Yvette van Boven, Samuel Levie, Eric Corton, Joris Bijdendijk en Nadia Zerouali als ambassadeurs.

Wil jij je aanmelden voor de show? Schrijf je dan hier in.

Bron & Beeld: Wereldvoedseldag.com

The post Kijk 16 oktober mee met de World Food Day Show! appeared first on delicious.magazine.

6x de leukste culinaire kerstcadeaus onder de 25 euro

$
0
0

Culinaire cadeaus. We vinden het maar al te fijn om die onder de boom te vinden. Maar even fijn is het om ze te geven. Hieronder vind je de leukste cadeautips onder de 25 euro waar iedereen blij van wordt.

Geef heerlijke, zelfgemaakte slagroomtruffels cadeau, gegarandeerd succes!

Fijne theedoeken

Niets zo fijn als theedoeken die niet alleen goed drogen, maar ook een lust voor het oog zijn. Deze van 100% eco-katoen met (krijt)strepen blijven jarenlang mooi en je kunt ze wassen op 60 graden. € 9,99 per 2, sissy-boy.com

Borrelen 2.0

Of er nu blokjes kaas, albondigas of chique canapés aan worden geregen, deze goudkleurige prikkers fleuren elke borrelplank op. En ze zijn herbruikbaar, dus na een ritje door de vaatwasser of wasbak zijn ze weer zo goed als nieuw. € 12,99 per 5, sissy-boy.com

Kookboek om van te smullen

Het is de Koningin der kookboeken weer gelukt: ook De Bomvolle Oven van Van Boven is een succesnummer dat elke thuiskok in de keuken wil hebben. Yvette van Boven’s nieuwste telg is gevuld met ruim 50 hartige en zoete recepten die ze eerder schreef voor Volkskrant Magazine. Allemaal te bereiden in de oven en zo geschreven dat mislukken geen optie is. Uiteraard voorzien van haar gezellige illustraties. De Bomvolle Oven van Van Boven, Yvette van Boven, Singel Uitgeverijen, € 29,99

Goede plank

Planken hebben we nooit genoeg, helemaal niet als ze de show stelen op tafel. Deze donkerbruine serveerplank is van acacia- hout, dus hij gaat lekker lang mee. Een beauty, met of zonder hapjes erop. € 19,99 (36 cm lang), sissy-boy.com

Grill erop los!

Verslingerd aan baba ganoush, maar zie je vanwege het blakeren op tegen de puinhoop op je fornuis? Geen zorgen: het vernuftige baba ganoush grillplaatje dat Esther Weissman van Esther’s Cookery importeert uit Israël is het antwoord. Al het vocht uit de aubergines wordt binnenin opgevangen, in plaats van dat het z’n eigen weg vindt over je fornuis! Ook ideaal voor het poffen en roosteren van andere groenten als paprika, courgette en ui. € 24,50, estherscookery.nl

Lust voor het oog

In Portugal maken ze beeldschoon keramiek, dus daar wilden we heen voor het – door de redactie ontworpen – nieuwe delicious.servies. Zoals dit diepe bord van ø 21 cm. Prachtig voor aan de kersttafel. €12.50, deliciousmagazine.nl

 

The post 6x de leukste culinaire kerstcadeaus onder de 25 euro appeared first on delicious.magazine.

3x bakboek tips voor de fanatieke thuisbakker

$
0
0

Bakken: het is een secuur werkje en vraagt veel oefening. Een bakboek kan daarbij goed van pas komen. We tippen je drie nieuwe bakboeken die je absoluut wil lezen!

Ook deze kookboeken zijn de moeite waard!

Boulangerie at Home

Niets schreeuwt meer zomers-in-Frankrijk dan de geur van verse brioches, baguettes en chouquettes. Met dit boek haal je die geuren en smaken in huis. De Franse patissier Rodolphe Landemaine geeft je alles wat nodig is om de kunst van Franse brood- en deegwaren te beheersen. Met maar liefst 100 recepten, infographics, stap voor stap foto’s en handige aanwijzingen. Boulangerie at Home – Rodolphe Landemaine – Harper Design, € 34,73

boulangerie at home - delicious

A good bake

Met zijn roze kaft, sierlijke letters en pakkende coverfoto lijkt dit wel een koffietafelboek. Gelukkig staat het ook vol recepten van Melissa Weller, die de sterren van de hemel bakt. Geniet van klassiekers als chocolade-babka en sticky buns, pompoentaart en Georgische kachapuri. Voor iedereen die buiten zijn comfortzone wil bakken onder de juiste begeleiding. A Good Bake – Melissa Weller & Carolynn Carreno – Random House USA Inc, € 32,99

A good bake - delicious

Everyone van bake

Leren bakken als de bedenker van de cronut, wie wil dat nu niet? Patissier Dominique Ansel bracht zijn tweede boek uit voor ervaren én onervaren (thuis)bakkers. Zelf kon hij zich geen patissieropleiding veroorloven en begon als 16-jarige leerlingbakker. Hij leert je de kneepjes van het vak via basistechniek en geeft je stap voor stap instructies. Everyone can bake – Dominique Ansel – Simon & Schuster, € 32,24

Everyone can bake - delicious

Tekst: liselotte legebeke.

The post 3x bakboek tips voor de fanatieke thuisbakker appeared first on delicious.magazine.

zelf plantaardige melk maken: lekker en low budget

$
0
0

Recent was er een hoop om te doen: vegan melk. In het najaar van 2020 verscheen een voorstel in het Europees Parlement om plantaardige melk uit het zuivelschap te verbannen. Dit werd breed gesteund en ook de Europese Zuivelorganisatie had daar wel oren naar. Iedere associatie met ‘zuivel’ zou verboden worden voor plantaardige zuivelproducten – inclusief serveersuggesties op verpakkingen en tips om het te gebruiken zoals klassieke kookroom of kaas. 

Vegan verwarring

Het zou allemaal te verwarrend zijn, die link tussen vegan melk en ‘normale’ zuivel. Verpakkingen zouden daardoor ook een compleet ander uiterlijk moeten krijgen. Geen kopie van een melkpak dus, zodat de consument voortaan duidelijk het verschil zou kunnen zien. 

Zo ver is het uiteindelijk gelukkig niet gekomen. Consumenten en grote organisaties lieten er geen gras over groeien en spraken zich uit tegen dit bizarre voorstel. Voorlopig mag plantaardige melk dus gewoon plantaardige melk heten, net als iedere andere vorm van vegan zuivel. Vegan kaas, vegan yoghurt en vegan kwark: op het moment van schrijven is daar niets crimineels aan. 

Over op plantaardige melk? 

Sojamelk was lange tijd lang de GOAT (greatest of all time) in het vegan zuivelschap. Inmiddels moet ze de rekken delen met populairdere soorten. Havermelk, kokosmelk, amandelmelk, cashewmelk: de keuze is gigantisch. Welke plantaardige melk het beste in jouw culinaire leven past is echt een kwestie van smaak. Proef dus veel en vaak om uit te vinden welke smaak en soort je het lekkerst vindt. 

De nieuwste hype is plantaardige melk van erwten en zelfs aardappels. Beiden beter voor het milieu dan notenmelk, omdat deze gewassen minder water nodig hebben en ook in een koeler klimaat groeien! Ook is er nu havermelk van eigen bodem. Dit merk ontstond in Amsterdam en maakt prachtige verpakkingen.

Goedkope plantaardige melk 

Er zitten smakelijke voordelen aan vegan melk en ook delicious. is fan. Waar we op de redactie dan weer minder vrolijk van worden, is de prijs waarvoor plantaardige melk en andere vegan zuivel verkocht wordt. Zo fantastisch als ‘voor meer plantaardig gaan’ is, zo jammer is het dat we daarvoor dieper in de buidel moeten tasten. Daarom zochten we naar een manier om lekker low budget van plantaardige melk te kunnen genieten. 

plantaardige melk chufamix

We vonden de deze handige melkmaker, de Chufamix Vegan Milker. Een absolute supertool! Zonder knoeien maak je van allerlei noten en zaden volle en verse melk. Zowel erwten- als aardappelmelk zijn niet echt lekker zelf thuis te maken, dus gebruik de Chufamix liever voor vegan melk van granen, noten en zaden.

Recept zelf vegan melk maken

Heb je zin om meteen aan de slag te gaan met de vegan melkmaker? Start dan met melk van amandelen of cashewnoten!

  • Week 125 g noten 1 nacht in ruim water. Giet af en pureer ± 2 min. in de blender met 1 l vers water.
  • Maak van het vocht vegan melk volgens de aanwijzingen bij de melkmaker of laat het vocht uitlekken in een zeef bekleed met kaasdoek uitlekken.
  • Wring daarna zo veel mogelijk vocht uit de notenmassa. In de koelkast kun je de notenmelk goed afgedekt 2-3 dagen bewaren. 

Mooi bijkomend voordeel: doordat je de melk zelf maakt en in herbruikbare verpakkingen bewaart, gooi je ook minder weg. Lekkere win-win situatie dus! 

vegan zuivel

Beelden: Chufamix. No Revisions, The Humble Co., Tavis Beck on Unsplash

Dit artikel zelf plantaardige melk maken: lekker en low budget verscheen het eerst op delicious.magazine.

blender versus keukenmachine: wanneer wil je een blender aanschaffen?

$
0
0

Een goede blender is wat ons betreft een absolute kitchen staple. De reden? Dips, dressings, soepen, salsa’s, marinades, een flinke lading slagroom, smoothies, scrambled eggs, ijs of wat dacht je van een watermeloen-slushie? Zeg je blender, dan komen er bij ons al direct talloze recepten naar boven borrelen.

Natuurlijk kan een keukenmachine een wortel in hapklare brokjes afbreken, maar maakt hij ook een zijdezachte smoothie? Waarschijnlijk wil je een goede blender, zoals de Magimix Power Blender, aanschaffen.

Wanneer gebruik je een blender?

De bladen van een blender zijn doorgaans niet superscherp. Dat hij toch je groente en fruit tot een smoothie kan blenden, komt door de sterke motor die erin zit. Daarom is het apparaat ideaal om met stevig spul aan de slag te gaan, zoals ijsblokjes. Door de hoge, glazen kan, kan vocht niet ontsnappen.

Twijfel je of je beter een blender of keukenmachine kunt gebruiken, hanteer dan de volgende vuistregel. Moet het zijdezacht en een uniforme massa worden? Kies dan voor de blender.

Tip: Magimix Power Blender

De Magimix Power Blender maakt bovengenoemde gerechten in een handomdraai. De blender heeft vier automatische programma’s, een receptenboek en schoonmaakprogramma.

Dankzij de Cold Mix technologie worden ingrediënten gemixt zonder ze op te warmen. De kan van borosilicaatglas is bestand tegen thermische schokken en krassen. Het metalen motorblok gaat lang mee en heeft 30 jaar garantie.

Je shopt hem hier!

Een paar recepten voor inspiratie:

makkelijke paddenstoelensoep met tijm
Ook zo gek op paddenstoelen? In de herfst maken we het liefst elke week deze zalige, simpele én makkelijke paddenstoelensoep met tijm.
Meer weten over paddenstoelen? In dit artikel vertellen we je alles over wilde paddenstoelen.
naar recept
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
tahin-ijs met dadel & espresso
tahin-ijs met dadel & espresso
naar recept
dadel espresso tahin ijs
bananenbrood pancakes uit de blender
Makkelijker wordt het bijna niet, met deze bananenbrood pancakes uit de blender. Het enige wat je nodig hebt aan keukenapparatuur is een blender. Ingrediënten erin, blenden en bakken maar!
naar recept
ginslushies met watermeloen
Code rood! Heb je verkoeling nodig? Snijd dan een joekel van een watermeloen in blokjes en maak er ijs van door ze in de vriezer te plaatsen. Even pureren en je hebt in een handomdraai het meest verfrissende drankje op aarde! Lekker met of zonder gin.
naar recept
ginslushies met watermeloen

Dit artikel blender versus keukenmachine: wanneer wil je een blender aanschaffen? verscheen het eerst op delicious.magazine.

zo houd je het kerstdiner binnen budget, volgens deze culi die 1200 recepten bedacht voor delicious.

$
0
0

Wild, kreeftensoep of champagne. Voor veel mensen hoort het bij de feestdagen. Waren dit andere jaren al luxeproducten, dan vrezen we een beetje voor de prijzen die we dit jaar gaan betalen. Hoe houd je het kerstdiner binnen budget?

Met de huidige inflatie willen veel Nederlanders de hand op de knip houden. Maar hoe doe je dat? Kerst is ook de tijd om als culi lekker te koken en je familie te verwennen met verrassende producten. Janneke Philippi deelt haar tips om de boel iets meer binnen de perken te houden.

Haar belangrijkste advies: ‘Bepaal je maaltijd of menu op basis van groente. Groenten zijn voordeliger dan vlees of vis. Dat betekent niet dat er geen vlees of vis op tafel hoeft te komen, maar geef groenten de hoofdrol.’ In het delicious.-nummer van november vind je een aantal van haar vega-feestgerechten, zoals bloemkoolquiche of hasselback-pompoen met beurre noisette-mayonaise. Deze komen uit haar nieuwe kookboek VEGA.

Zodra vlees en vis worden geschrapt, vinden mensen koken moeilijker

Janneke: ‘De afgelopen jaren is er steeds meer nadruk op groenten gekomen. Mensen eten bewuster, vaak flex. Dat vind ik een hele goede ontwikkeling. Wij eten absoluut ook flex, niet alle dagen vlees of vis. Dierlijke producten kopen we heel bewust. Geen grote porties, maar meer als smaakmaker bij een gerecht.’

‘In ons nieuwste boek Vega is groente het uitgangspunt, om iedereen die minder of geen vlees wil eten ideeën aan te dragen. Zodra vlees en vis worden geschrapt, vinden veel mensen koken een stuk moeilijker. Vaak is het een kwestie van je verwachtingen bijstellen.’

‘Bloemkool kan zelfs lekkerder zijn dan een rollade, maar vraagt om een andere insteek. Met wat extra aandacht geef je groente veel smaak en structuur. Wij laten graag zien dat lekker en bewust koken goed samengaan.’

Janneke voegt daar aan toe: ‘Vlees of vis hoeft overigens absoluut niet helemaal geschrapt te worden, als je dat niet wilt. Een kleinere portie en groenten als uitgangspunt van een maaltijd vind ik ook al een mooie stap en is budgetvriendelijk.’

Beter plannen om kerstdiner binnen budget te houden

‘Verder kun je besparen door goed te plannen,’ vult Janneke aan. ‘Dat scheelt spontane last-minute bezoekjes aan de winkel waarbij je meestal toch altijd weer wat meer meeneemt dan nodig is. Zelf snijden, voorbereiden en maken is overigens ook echt een budgettip, reeds gesneden ingrediënten en half- of kant-en-klare maaltijden zijn in verhouding meestal duurder.’

Wat ze zelf gaat maken, daar is ze nog niet helemaal over uit. ‘Ik ben echt last-minute met feestdagen en bedenk vaak pas heel laat wat er op tafel komt. De ene keer is dat uitgebreider dan de andere keer.’

‘Met een kaasplank met heerlijk brood of pasteitje op kerstavond kan ik ook heel tevreden zijn. En meestal mogen we wel ergens aanschuiven. Ik vind het heerlijk om verwend te worden.’

  • Janneke Philippi is receptschrijver en kookboekauteur. Ze woont met haar gezin in Zuid-Limburg. Haar man Serge fotografeert al haar kookkunst.
  • In het 15-jarig jubileumnummer van delicious. nemen we een kijkje achter de schermen bij Janneke en Serge. En delen we recepten uit hun nieuwe kookboek VEGA.
  • Bestel het nummer hier!

Dit artikel zo houd je het kerstdiner binnen budget, volgens deze culi die 1200 recepten bedacht voor delicious. verscheen het eerst op delicious.magazine.

17 kookboeken die iedere vegan cadeau wil krijgen met de feestdagen

$
0
0

Voor de doorgewinterde veganist, of die ene vriend die net heeft besloten het roer om te gooien en wel wat hulp kan gebruiken. In deze vegan kookboeken vind je gegarandeerd je nieuwe lievelingsrecept.

We hebben al onze favorieten voor je onder elkaar gezet.


Nistisima

Nistisima

Na 12 jaar gewerkt te hebben in het foodteam van Jamie Oliver vloog Georgina Hayden uit om haar culinaire Grieks-Cypriotische roots te ontdekken. In haar laatste boek Nistisima deelt ze de gerechten die orthodoxe christenen eten tijdens de vasten. Geen vlees en zuivel, maar een vegan kookboek dus! Maak vooral de gesmoorde venkel met saffraan, daar krijg je geen spijt van! Of deze pompoenpastei met kaneel en bulgur.

Nistisima, Georgina Hayden, Uitgeverij Good Cook B.V. €30,95


Vegan Richa’s Indian Kitchen

vegan richa

Als een keuken van nature al weinig gebruik maakt van dierlijke producten, weet je dat je goed zit. In dit boek geeft Richa Hingles haar verzameling van plantaardige Indiase recepten geïnspireerd op regionale keukens, Indiase cultuur, lokale gerechten en beproefde methoden. Of je nu wil genieten van de Indiase keuken, nieuwe specerijen, of meer eiwitten aan je maaltijd wil toevoegen; dit boek heeft het allemaal.

Al even lekker Indiaas en vegan: The Modern Tiffin van Priyanka Naik net zoals het boek Zaika van Romy Gill.

Vegan Richa’s Indian Kitchen, Richa Hingle, Vegan Heritage Press, €15,59


Dosia bakt vegan

dosia bakt vegan

Onze eigen culi-redacteur Dosia Brewer heeft een bakboek geschreven bomvol cakes, koekjes, taarten en allerlei soorten gebak (ook hartig). Alleen dan zonder boter en ei. Verwacht geen simpel bakboek met bananenbrood en havermout, maar ingenieuze technieken waarmee je vegan baksels naar een volgend niveau tilt. Zo gebruikt Dosia aquafaba voor vegan meringues en lijnzaad en appelmoes om beslag te binden. Vegan bakken is anders, ja, maar minstens even lekker!

Dosia bakt vegan, Dosia Brewer, Fontaine Uitgevers, €29,99


TLV Vegan

tlv jigal krant

TLV van Jigal Krant werd in 2020 kookboek van het jaar, dit is de vegan opvolger. Een kookboek waarin Krant de veganistische scene van Tel Aviv in kaart brengt en wil duiden dat daarginds ‘groenten, fruit, bonen, granen, noten en zaden gewoon zichzelf mogen zijn’. Geen pulled oesterzwammen dus, en ook geen veggie dogs van wortel, maar ‘gewoon’ prikkelende recepten (ruim honderd!) die niet op dierlijke gerechten hoeven te lijken. Kookmoe? Dan laat TLV vegan zich ook nog eens heerlijk lezen, of blader er gewoon doorheen. De sfeerfoto’s zijn prachtig.

TLV Vegan, Jigal Krant, Nijgh & van Ditmar, €39,99


Vegan: The Cookbook

vegan cookbook

Met dit boek vul je de leegte op de koffietafel. Een zeer volledig boek van de Europese chef-kok en restaurateur Jean-Christian Jury met maar liefst 500 traditionele recepten uit 200 landen. Van Perzische bietenborani tot Zuid-Indiase aardappelmasala, het staat in dit vegan compendium.

Een net zo’n knap en interessant standaardwerk met 250 recepten is het boek Veganomicon van Isa Moskowitz and Terry Romero.

Vegan: The Cookbook, Jean-Christian Jury, Phaidon, €38,39


Raw

Dit vegan kookboek is vrij cheffy en bevat veel gevorderde technieken. Logisch, want Raw is geschreven door de achtvoudig winnaar van de Amerikaanse James Beard Award Charlie Trotter. Een top chef uit Amerika die aan de wieg stond van de culinaire revival van Chicago. Recepten die direct indruk maken zijn onder meer broccolibloemen-couscous met kerrieolie, radijs-ravioli met gele tomatensaus en watermeloensoep met meloengranita. Ook als je niet per se fan bent van de raw food-beweging, is dit boek inspirerend. Elk recept komt met een bijpassende wijn.

Raw, Charlie Trotter, Ten Speed Press, €34,95


The Korean Vegan Cookbook Reflections and Recipes from Omma’s Kitchen by Joanne Lee Molinaro

korean vegan

De meest gestelde vraag aan Joanne Lee Molinaro – de thuiskok en verhalenverteller achter @thekoreanvegan op TikTok, is: ‘hoe kun je veganistisch én Koreaans zijn?’ Koreaans koken is immers synoniem met vissaus en barbecue. En hoewel een stuk sappig vlees inderdaad veelvuldig voorkomt in Koreaanse gerechten, zijn de ingrediënten uit Molinaro’s jeugd volledig plantaardig, ongelofelijk smaakvol en toch echt helemaal Koreaans.

In haar debuutkookboek deelt Molinaro persoonlijke recepten en korte verhalen van het eten die het dichts bij haar en haar familie staan. Jjajangmyun bijvoorbeeld: een rijke Koreaans-Chinese zwarte bonennoedels die ze op verjaardagen at, of de bescheiden Gamja Guk, een aardappel-preisoep die haar vader maakte.

The Korean Vegan Cookbook, Joanna Lee Molinaro, Penguin Putnam Inc, €27,29


Vegetable Kingdom: Cooking the World of Plant-Based Recipes

vegetbale kingdom

Bryant Terry legt de basisprincipes van vegan koken uit in Vegetable Kingdom en laat je zien hoe je eenvoudig heerlijke maaltijden kunt maken met groenten, granen en peulvruchten. Denk aan recepten als ‘Dirty Cauliflower’, geroosterde wortelen met langzaam gestoofde witte bonen, een gumbo van gierst en paddenstoelen en venkel in een kruidenkorst. Handig: het boek is geordend op ingrediënt.

Vegetable Kingdom: Cooking the World of Plant-Based Recipes, Bryant Terry, Ten Speed Press, €28,69


En verder…

Dit artikel 17 kookboeken die iedere vegan cadeau wil krijgen met de feestdagen verscheen het eerst op delicious.magazine.


19 keramiek cadeaus voor wie nooit genoeg bordjes heeft

$
0
0

Noem het een verslaving: we kunnen geen warenhuis of Franse markt overslaan zónder even langs de keramiek-afdeling te lopen.

Iedere maand zetten we in delicious. magazine een maker in het zonnetje die de eettafel een stukje mooier maakt. Van keramisten tot glasblazers. Hier hebben we ze allemaal voor je gebundeld in een aantrekkelijk overzicht vol keramiek cadeaus. Handig voor de feestdagen als je nog cadeau inspiratie zoekt.

Unieke producten in organische vormen die tóch perfect bij elkaar passen? Dat is de aardewerkcollectie Lave Beige van Villeroy & Boch! Met deze 2 kommen, 2 ontbijt-borden, 2 dinerborden en vaas dineer je in stijl. Hoef je er alleen nog maar iets lekkers uit delicious. bij te koken. villeroy-boch.nl

In de winkel en webshop van keramiek atelier Marjoke de Heer is het smullen geblazen: al haar keramiek is uniek, met de hand gemaakten geschikt voor elke dag. In haar (web)winkel mag je zelf 1 taartplateau en 4 gebakbordjes uit haar nieuwe serie kiezen. En de taart? Die bak je natuurlijk zelf met een recept uit delicious. marjokedeheer.com

Op zoek naar een hoogwaardige theepot? Ga dan eenslangs bij Bredemeijer®, beroemd om de dubbelwandige theepotten die ook nog eens prettig schenken. Hun collectie theepotten is onlangs uitgebreid met deze prachtige Sichuan-theeset die je nu kunt winnen. De gietijzeren theepot heeft een rvs filter en inhoud van 1 liter. De twee kleine mokken met uniek motief passen er helemaal bij. Leuk om te geven én te krijgen! bredemeijer.nl

Deze Zeeuwse oesterschelp is met de hand beschilderd. Bewerkelijke zeebanket-motieven, prachtig als decoratie. Vanaf € 29,95, zeeuwsblauw.nl

Motel amiio is het geesteskind van twee Duitse vriendinnen die veel hebben gereisd en nu in Portugal op milieuvriendelijke wijze aardewerk servies laten produceren. Deze afsluitbare karaf, in verschillende kleuren te bestellen, is een aanwinst voor elke eettafel. € 49 motelamiio.com/nl

Dat ze in het Verenigd Koninkrijk van pie houden, is geengeheim. Het bakken ervan is een gewoonte die we graagovernemen, zeker als dat in zo’n schitterende vorm gebeurt.Keramieken taartvorm, € 52,90, ricebyrice.com

Niet goedkoop, wel heel mooi en niet zomaar een bakje: de binnenkant van deze opberg-doos van ongeglazuurd keramiek slaat tot 10% van de luchtvochtigheid op. Samen met de luchttoevoer via de gaten aan vier zijden zorgt dit voor een perfect bewaarklimaat voor uien en meer kleine groenten. Uiendoos Rehau, € 95 manufactum.nl

Ook als je geen groene vingers hebt, blijven je kruiden in deze Terracotcha pottenset in leven. Want hij bewatert zichzelf door de natuurlijke kenmerken van terracotta klei. Voor drukdrukdruk-types en verder iedereen die van verse kruiden houdt. Terracotcha, voor € 32,99 te bestellen via gusta.nl

Meesterkok Joris Bijdendijk kookt drie Michelinsterren bij elkaar, maar hij denkt ook na over vorm en functionaliteit. Hij ontwierp het servies Grades° voor restaurant Rijks en Wills maar het is ook voorthuis te bestellen! Joris: ‘Alles is ontworpen met het oog op bruikbaarheid en duurzaamheid. Thuis breken bij ons altijd de oortjes van de koppen als we ze stapelen. Daarom geen oortjes in deze servieslijn.’ jorisbijdendijk.nl

Deze vrolijke vissen van klei worden met de hand gemaakt en beschilderd in Spanje. Van ansjovisje tot geelvintonijn, je kunt ze in allerlei maten bestellen voor een kleurrijke keukenmuur of op tafel. Vanaf € 24, tadeai.shop

Kunstenaar en creative coach Margot Kat maakt en verkoopt in haar atelier ‘tafellandschappen’ van keramiek. Tijdens haar pottenbakworkshops coacht ze ook mensen die hun creatieve identiteit willen (her)vinden. Haar prachtige werk vol natuurlijke esthetiek is te koop in haar atelierwinkel. Linnaeusparkweg 144, Amsterdam. Rootfolk borden en schalen vanaf € 25

Flink aan de prijs, maar zo móói! Misschien een keer brutaalweg cadeauvragen of juist geven, deze chique schaal Échasse van glas en geborsteld metaal. In 2 kleuren, € 270 bij o.m. nordicnest.nl

Handgemaakt servies is als goede olijfolie: je hebt er nooit genoeg van. Zo ook dat van de Vlaamse Koen Ghesquière. Kommen, kopjes, borden en schalen – het ene item nog mooier dan het andere. Alles in natuurlijke kleuren, vormen en texturen, en gelukkig ook te koop bij verschillende winkels in Nederland, o.m. ByNord in Zutphen.

Martijn Smulders maakt in zijn Amsterdamse atelier Stigerwood stoffe tegels van gerecycled steigerhout. Hij bedrukt ze met foto’s en coat ze met epoxy zodat het net echte tegels lijken. Met de meest uiteenlopende opdrukken, van simpele prei tot Canadese kreeft. Vanaf € 120, stigerwoods.com

Kintsugi staat voor de Japanse kunst van het repareren van keramiek met goud- of zilverkleurige lak. De bedoeling is dat je de breuklijnen goed ziet, dat maakt het zo mooi. Zelf doen? Dat kan met de New kintsugi repairkit van Humade. € 27, de Bijenkorf.

Zelfgemaakt of niet, elke taart verdient spotlights. Het vrolijke OYOY Living Design maakt keramische plateaus in vrolijke kleuren. Ook handig voor fruit, snacks en meer lekkers. € 88 via oyoylivingdesign.com

Robin Vogel en Johannes Tsang, oftewel The Bird Tsang studeerden allebei keramiek aan de Rietveld Academie. Toen Johannes erachter kwam dat werken in de professionele keuken toch niet iets voor hem was, besloot hij om samen met Robin keramiek te maken voor chefs en vooral mét chefs. En the rest is history, nu vind je het serene keramiek bij Amsterdamse restaurants als BAK, Choux, 101 Gowrie, Héroine in Rotterdam, en zelfs over de grens in Kopenhagen. Vanaf €37,50 via thebirdtsang.com

Gevonden op de Pot Pot Pop-Up (tip!): deze elegante mokken van Julia Saldaña, een kunstenares en keramist uit Boston. Onder de naam Sensitive Boi verkoopt ze Japansachtige theepotten en fermentatiepotten, aardse mokken en soepkommen met deksels. Op aanvraag via sensitiveboy of te koop bij Ulmus Bakkerij.

De kopjes van Atelier van Schaijck zijn altijd binnen de kortste keren uitverkocht. Dus wil je niet misgrijpen, abonneer je dan op haar nieuwsbrief, daar laat ze iedere maand weten wanneer ze weer nieuwe kopjes (en vazen en serveerschalen) heeft gemaakt. Het wachten is het waard, want ze zijn prachtig in hun eenvoud. Als een swirl karamel. €49 voor 2 kopjes via Atelier van Schaijck.

Dit artikel 19 keramiek cadeaus voor wie nooit genoeg bordjes heeft verscheen het eerst op delicious.magazine.

het beste Ottolenghi kookboek is… volgens delicious.lezers

$
0
0

Als foodlover is de kans groot dat-ie ook bij jou in de kast staat: Yotam Ottolenghi. De in Israel geboren Britse chef verkocht honderdduizenden exemplaren van zijn kookboeken in Nederland. Maar wat is het beste Ottolenghi kookboek?

Aan delicious.lezers legden we precies díe vraag voor. Als je met de feestdagen – of elk ander moment in het jaar – jezelf een kookboek cadeau doet, welke moet het dan zijn? Van welke gaat je het hart van vrijwel iedere Ottolenghi-fan sneller kloppen? NOPI, Plenty of wellicht toch één van de nieuwe Ottolenghi’s Test Kitchens?

Hieronder tellen we af. Dit zijn volgens delicious.lezers de beste kookboeken van de chef. Met een nummer één die veruit de meeste stemmen kreeg!

5. Sweet

4. NOPI

3. Plenty

2. Flavour

Ottolenghi Flavour Cover - delicious

1. Het beste Ottolenghi-kookboek volgens delicious.lezers: Simpel

delicious. lezers kozen massaal voor Simpel. Wij begrijpen wel waarom. Simpel bevat gerechten die een lust voor het oog zijn en verleidelijk smaken. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept. De vele fullcolour foto’s laten je daarnaast het water in de mond lopen!

Lees ook: dé Ottolenghi ingrediënten die je standaard in huis wil hebben (óók voor zijn nieuwste boek)

Welke kookboeken heeft Yotam Ottolenghi geschreven?

Je vraagt je wellicht af welke nog in je kookboekencollectie missen? Geen nood, afstrepen maar met onderstaande lijst.

Ottolenghi: het kookboek (2008)

In dit boek zijn 140 van de meest geliefde recepten uit de keuken van Ottolenghi verzameld: niet alleen heerlijke groentesalades, maar ook vis- en vleesgerechten en bovendien ruim aandacht voor brood en gebak. 

Plenty (2010)

Plenty is een feest van smaken, kleuren en texturen. De succesvolle Londense traiteur en restaurateur Yotam Ottolenghi verzamelde in dit boek 120 originele gerechten, die stuk voor stuk bewijzen dat je voor een heerlijk gerecht meer dan genoeg hebt aan groenten, peulvruchten, granen en paddenstoelen.

Jeruzalem (2012)

‘De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde, geluk. Alles wat we proeven en koken wordt gefilterd door het prisma van onze jeugdervaringen: de maaltijden die onze moeders maakten, de dagen die we op de markt doorbrachten, de geiten en schapen die door de heuvels zwierven, de verse pita met lamsgehakt, fijngesneden peterselie, gerookte koteletjes, zwarte vijgen, stroperig zoet gebak.;

Plenty more (2014)

Met Plenty More schotelt Yotam Ottolenghi ons 120 nieuwe, inspirerende vegetarische gerechten voor om bij te watertanden. De opvolger van de immens populaire bestseller Plenty is weer een feest van intense smaken, verrassende kruiden en verse ingrediënten.

NOPI (2015)

NOPI bevat ruim honderd nieuwe recepten die Yotam Ottolenghi samen met zijn chef-kok Ramael Scully schreef. Scully’s onmiskenbaar Aziatische roots gecombineerd met de Midden-Oosterse stijl die we van Ottolenghi kennen leveren onweerstaanbare gerechten op als Geroosterde eendenborst met hazelnoot-bierboter en de NOPI-klassieker Burrata met bloedsinaasappel, korianderzaad en lavendelolie.

Sweet (2017)

Volmaakt luchtig biscuitgebak, op smaak gebracht met kruiden en citrus, een met poedersuiker bestoven, superkruimelig koekje rechtstreeks uit de oven… Er is weinig dat ons zo’n geluksgevoel kan geven als deze zoete verleidingen. In Sweet keert Yotam Ottolenghi terug naar waar zijn culinaire avonturen ooit begonnen: in de patisserie.

Simpel (2018) (het beste Ottolenghi kookboek volgens delicious.lezers)

Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn kookboek SIMPEL staat vol met ruim 130 eenvoudig te bereiden gerechten, waarvan de meeste binnen 30 minuten op tafel staan, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

Flavour (2020)

Yotam Ottolenghi weet als geen ander hoe je groenten in de spotlight zet. Flavour combineert eenvoudige recepten voor doordeweekse avonden met opvallende gerechten voor de ontspannen weekendkok.

Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love (2021)

In Shelf love neemt Ottolenghi de ingrediënten als uitgangspunt, en bouwt daar de recepten omheen. Heb je nog een blik tomaten achter in de kast staan? Maak dan Geblakerde aubergine met tomaat en tahin. Een verdwaalde courgette in je koelkast? Smul van Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter!

Ottolenghi Test Kitchen: Extra lekker (2022)

In Extra lekker, het tweede deel in de otkserie, laat de Ottolenghi Test Kitchen zien hoe je op eenvoudige maar indrukwekkende wijze smaakvolle, doordeweekse gerechten iets ‘extra’s’ kunt geven. Denk aan een harissaboter die je geroosterde champignons, gestoomde groenten of gepofte aardappels extra verrukkelijk maken. Of een tamarindedressing op gebakken kurkumaeieren die ook heerlijk is over een perfect gebakken biefstuk.

Een paar recepten uit ‘de nieuwe van Ottolenghi’: Ottolenghi Test Kitchen: Extra lekker

basisrecept: Ottolenghi’s meringuerol met bruine basterdsuiker en gebrande-honingappels
Als alle smaken van de herfst ineengerold zouden kunnen worden, zou deze meringuerol het resultaat zijn: verwarmende kaneel, gebrande honing, zoete appels en pittige sinaasappel komen bijeen. Zo krijg je een dessert dat heel geschikt is voor de feestdagen van het najaar en de winter!
Zorg ervoor dat alle onderdelen volledig koud zijn voor u ze samenvoegt – het is niet de bedoeling dat er veel vocht in de rol ontstaat. Begin een dag van tevoren met de appels en de room en houd ze tot gebruik in de koelkast.
naar recept
meringue rol ottolenghi
gebakken polenta met feta, bechamel en za’atar-tomaten
Het is géén pizza, hield Noor vol toen ze het over deze ovengebakken polenta had, hoewel die toch echt op een enorme pizza lijkt. Het eindigde uiteindelijk met een hele reeks namen in de Testkeuken, zoals: ‘polenta-pizza’, ‘polizza’ of ‘polenta not-a-pizza’.
Hij ziet er bijzonder lekker uit, met de gele en rode kleuren en de prachtige gouden randen. Serveer er een witlofsalade of een groene bladgroente bij. U kunt hem, als u wilt, glutenvrij houden door de bloem door glutenvrije bloem te vervangen.
naar recept
gebakken polenta ottolenghi test kitchen
geblakerde kip met karamel-clementinedressing
Wees niet bang om de kippendijen flink te blakeren (zorg wel voor een goed geventileerde keuken) – dit zal aan de al sprankelende dressing een intense smaak toevoegen en voor een zeer pittige eetervaring zorgen.
Dit gezegd hebbend, kunt u de kippendijen ook in de oven grillen, of ze eventueel door kippenborst vervangen. Gebruik een keukenschaar om de botjes wat gemakkelijker uit de dijen te halen, of vraag de slager dit voor u te doen, zorg wel dat het vel heel blijft.
U kunt ook zonder probleem de clementines door sinaasappelpartjes vervangen; het gerecht is dan net zo lekker.
naar recept
ottolenghi test kitchen geblakerde kip

Dit artikel het beste Ottolenghi kookboek is… volgens delicious.lezers verscheen het eerst op delicious.magazine.

26x de makkelijkste kookboeken voor wie geen zin heeft in gedoe

$
0
0

Goed en lekker koken is simpel, maar niet altijd even eenvoudig. Je wordt vanzelf beter wanneer je het vaker doet, maar dan moet je natuurlijk wel ergens beginnen. Om dat begin zo makkelijk mogelijk te maken, zijn simpele en snelle kookboeken precies wat je nodig hebt.

We geven je een handige lijst kookboeken waarmee je binnen de kortste keren de sterren van de hemel kookt! 

Simpel en snel koken

Wat simpel en snel koken inhoudt is voor iedereen een persoonlijke kwestie. Toch zijn er een paar principes waar we voor het gemak op terugvallen, die veel overeenkomsten hebben met de visie van delicious.friend Yotam Ottolenghi, die eerder ook gasthoofdredacteur was.

Een simpel en snel kookboek rust wat ons betreft (niet altijd, maar vaak wel) op de volgende principes: de recepten maak je in niet al te veel tijd klaar, de ingrediëntenlijsten zijn beknopt, de recepten kun je (al dan niet gedeeltelijk) van tevoren maken, veel ingrediënten heb je al in huis en aan de gerechten heb je niet teveel omkijken. 

Zo word je een betere kok

Ideaal dus voor koks met weinig tijd, luie koks, koks die liever niet teveel besteden aan een gerecht, koks die graag voor een grote groep aan de slag gaan, koks die alleen voor zichzelf koken en koks die het liefst iedere dag een nieuw recept maken. Maar dus ook voor de (nog) onervaren koks die graag al doende leren aan de hand van de instructies van gevestigde namen zoals Yvette van Boven, Donna Hay en Janneke Philippi. 

Misschien wel het belangrijkste: een kookboek waarmee je simpel en snel de lekkerste gerechten maakt heeft niet altijd de kortste ingrediëntenlijsten of meest beknopte instructies. Integendeel: hoe langer de lijst met aanwijzingen en specifieker de voetnoten, hoe meer fool proof het recept is. Laat je dus niet afschrikken door onbekende ingrediënten of nauwkeurige beschrijvingen: ze zijn er alleen maar om het jou in de keuken makkelijker te maken! 

Makkelijke kookboeken 

Yvette van Boven 

De kunst van het casual koken kun je razend goed afkijken bij delicious.friend Yvette van Boven! Haar no-nonsense, immer nieuwsgierige kijk op lokaal en seizoengebonden eten blijft ons fascineren. Vooral omdat ze het zo lekker makkelijk maakt.

Ze is de moeder van de beste bakboeken, maar ook voor doordeweekse maaltijden of feestelijke diners kun je heel goed bij haar terecht. Ze vertelt waanzinnig leuk, zoals je momenteel kunt horen in haar podcast met Teun van der Keuken. Die vrolijke stem van haar horen we automatisch over de bladzijdes dansen wanneer we de instructies lezen. 

Publieksfavorieten zoals HOME MADE BASICS, HOME SWEET HOME en haar recent vernieuwde HOME BAKED vliegen als warme broodjes de winkels uit. Ze heeft dan ook niet voor niets onlangs voor de derde keer de verkiezing van Het Gouden Kookboek gewonnen. Ze tovert de lekkerste dingen uit haar oven in DE GROTE OVEN VAN VAN BOVEN en ze maakt je heel lekker wegwijs in de wereld van restjes in VAN BOVENS LEFTOVERS. Kortom: genoeg makkelijke boeken om je plank mee te vullen en je skills mee bij te spijkeren! 

Jamie Oliver 

Een collectie simpele en snelle kookboeken is natuurlijk niet compleet zonder de culianaire tovenaar die alles in een kwartiertje kan: the naked chef! Ook Jamie schitterde als onze gasthoofdredacteur en dat is niet zomaar. Jamie weet met minimale middelen het maximale plezier in ons culinaire leven naar boven te halen. Denk aan 5 INGREDIËNTEN, JAMIE IN 15 MINUTEN, JAMIE IN 30 MINUTEN, zijn onuitputtelijke naslagwerk voor eenpanners EEN maar ook aan zijn overvolle ode aan al het moois dat Italië ons te bieden heeft, JAMIE KOOKT ITALIË

Bijkomend voordeel voor iedereen die liever niet leest maar meekookt met een visueel voorbeeld: er zijn duizenden uren aan kookvideo’s van deze behendige chef op internet te vinden. 

Yotam Ottolenghi 

We noemden hem al aan het begin, maar ook deze chef is een uitkomst voor iedereen die snel iets lekkers op tafel wil zetten. Dit instituut op culinair gebied mag dan bekend staan om ingrediëntenlijsten waarmee je complete paleizen zou kunnen behangen, hij maakt het je vaak genoeg ook lekker makkelijk. Zo is zijn boek SIMPEL de gouden formule voor fijnproevers met een volle agenda. Hij laat je gerechten (deels) voorbereiden, leert je een luie kok te zijn (want terwijl de oven het werk doet heb jij je handen vrij) en laat je zien wat voor pracht er in je voorraadkast verscholen gaat. 

Heb je SIMPEL uitgespeeld en ben je toe aan een niveautje hoger? Ga dan eens voor FLAVOUR of één van de Ottolenghi Test Kitchen boeken: SHELF LOVE of EXTRA LEKKER

Ixta Belfrage 

Yotam Ottolenghi staat er niet alleen om bekend ontzettend lekker te kunnen koken: hij heeft ook een neusje voor talenten met dezelfde gave als hij. Zo werkt hij graag samen met Noor Murad, maar ook Ixta komt uit zijn keuken. Dit jonge talent, met roots in Italie, Brazilië en Mexico, maakte een heerlijk kleurrijk naslagwerk waar iedereen goed uit kan koken. Van beginners tot ervaren chefs: de recepten in MEZCLA kun je bijna niet verpesten. 

Janneke Philippi

De koningin van de categorie simpel en snel, Janneke Philippi, is al jaren onze rots in de branding. Ze is het fundament van iedere chef die zonder al te veel poespas wil koken, maar wel elke keer iets nieuws op tafel wil zetten. Met de recepten van Janneke raak je niet snel uitgegeten en zit je vaak langer aan tafel te genieten dan je ervoor in de keuken hebt hoeven staan. Haar recepten vind je iedere maand in delicious.magazine, maar ook in haar zalige kookboeken zoals VEGA, SIMPEL & SNEL en HEERLIJK SIMPEL

Donna Hay

Haar kookstijl is simpel, slim en seizoensgebonden. Sla je een boek van Donna open, dan krijg je direct trek én zin om te koken, want ze maakt het je graag makkelijk. Donna schreef net als Jamie een boek over eenpanners: ONE PAN PERFECT. Maar denk ook aan haar andere publieksfavorieten THE FAST FIVE en EVERYDAY FRESH die toegankelijk zijn en tegelijk de creatieve chef in je naar boven halen. 

Green Kitchen Stories

De lustopwekkende food foto’s trokken onze aandacht en de haalbare recepten overtuigden ons. Dit groene, Scandinavische gezin met ouders David en Luise aan het hoofd, heeft gezondheid, eenvoud en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Bekendheid verworven zij vooral via internet, maar dat maakt ze niet minder invloedrijk. De vegetarische recepten uit hun keuken zijn niet alleen super voedzaam en kleurrijk, ook zijn ze zo simpel en puur mogelijk. 

Begin bij THE GREEN KITCHEN VEGETERIAN EVERYDAY en laat je via GREEN KITCHEN TRAVELS en GREEN KITCHEN AT HOME verleiden om het in hun nieuwste boek QUICK + SLOW lekker rustig aan te doen – of niet. Ook leuk: hun kleintjes lusten er wel pap van en daarom is er een speciaal boek waar het allemaal nog net iets kleurrijker mag: LITTLE GREEN KITCHEN

De makkelijkste en lekkerste kerst

Wist je dat de recepten van delicious. altijd twee keer getest worden zodat we zeker weten dat ze lukken? Daarnaast doen we er alles aan om jou zo lekker mogelijk te laten koken én eten! Kook je uit delicious., dan weet je dus dat je goed zit. Ook deze kerst. Bestel jouw editie snel:

Dit artikel 26x de makkelijkste kookboeken voor wie geen zin heeft in gedoe verscheen het eerst op delicious.magazine.

Maak zelf een delicious goodiebag: 14 kleine cadeaus voor foodlovers

$
0
0

Mocht je nog op zoek zijn naar één kleinigheidje – of een hele boel schoencadeaus: zoek niet verder. Speciaal voor ons 15-jarig bestaan stelden we een fantastische goodiebag samen, al zeggen we het zelf. Bomvol kleine, lekkere cadeaus voor de foodliefhebber.

Ons jubileum kon niet anders worden gevierd dan met een groot diner met 250 delicious.lezers. Samen met delicious.friends schoven we aan voor een gezellige avond in de monumentale Centrale Markthal in Amsterdam. Op tafel kwam een menu samengesteld door Mister Kitchen, Yvette van Boven, Janneke Philippi en het dessert kwam van onze Rutger. En alle gasten gingen natuurlijk naar huis met een tas vol cadeaus.

Laat je er vooral door inspireren: dit waren onze cadeaus uit de goodiebag.


1. Een cursus van delicious.academy

Wil jij nóg beter leren koken of bakken? Dan is dit je kans! Volg een online cursus of live masterclass van de culi-experts van delicious.magazine bij de delicious.academy. Van desembrood tot meringue en van cake tot vegan bakken… altijd in je eigen tijd én je eigen tempo. Je krijgt per cursus/masterclass: 1 jaar toegang tot jouw online omgeving; duidelijke instructievideo’s & uitleg; de beste recepten uit het delicious.archief en korting op een volgende live masterclass of cursus.
diverse cursussen, vanaf 19,95


2. Wholy Greens pasta

(Vegan) pastasoorten gemaakt van maar liefst 50% groente! Ideaal. Je (en je kids) krijgen je dagelijkse portie groente binnen. Het enige wat je nog hoeft te doen, is er een lekkere saus bij maken.
Wholy Greens, vanaf 2,75


3. Moyee Coffee

Negentig procent van de totale koffiewaarde in de wereld verdwijnt in de zakken van een handjevol grote multinationals. De boeren zelf blijven achter met slechts tien procent. Zonder ruimte voor ontwikkeling of meer winst. Dat kan anders, stelt Moyee Coffee. Hun boeren krijgen vijftig procent. Door te branden en verpakken in het land van herkomst.
Moyee Coffee, vanaf 5 euro


4. Bier met kerstbomen: Lowlander Winter IPA

Ieder jaar belanden er na de feestdagen miljoenen kerstbomen op de hoek van de straat. En dus gaat er – volgens Lowlander – ook een hoop smaak verloren. De sparrennaalden zitten vol citrustonen en een verwarmende geur. Lowlander haalt de afgedankte kerstbomen op en brouwer er de verfrissende Winter I.P.A. van. Gebrouwen met teruggewonnen sparrennaalden en kruidige jeneverbessen.
12-pack flessen, 29,88


5. Seasons

Bij Seasons staat alles in het teken van authentiek, landelijk leven. Tip: verras eens iemand in je omgeving met een abonnement. Elke editie van Seasons staat boordevol inspiratie en praktische tips over koken op basis van wat er in het seizoen is, de mooiste moes- en siertuinen, interieur- en stijltrends en de meest bijzondere plekken en logeeradressen midden in de natuur.
Abonnement 3x Seasons + agenda 2023, vanaf 17,50


6. delicious.agenda

De delicious.jaaragenda 2023 heeft een handige ringband, veel schrijfruimte & maar liefst 33 onweerstaanbare recepten. Plus veel inspirerende en slimme tips & tricks uit onze delicious.keuken. Kortom: de perfecte agenda voor elke kookliefhebber & delicious.fan!
delicious.agenda 14,99, Liever in combinatie met een abonnement? Ontvang 3x delicious. met agenda voor slechts € 17,50. Klik hier


7. Camargue zout

Fleur de sel Le Saunier de Camargue ontstaat door de zee, de zon en de mistral en is hét natuurproduct van Zuid-Frankrijk. Het is natuurijk wit en wordt op de Salin d’Aïgues-Mortes met behulp van eeuwenoude vakkennis geoogst. Vanzelfsprekend is het een essentieel ingredient in de zuidelijke keuken.
3,99 via AH.nl


8. Unieke smaken van Mister Kitchen

Mister Kitchen ken je natuurlijk al van de verschillende reportages uit delicious. Het culinair driemanschap heeft een hartstocht voor koken en eten. Ze maken innoverende producten die beter (lees: lekkerder) zijn dan wat er al in het schap ligt. Of producten die nog helemaal niet bestaan. Daarbij zijn ze ervan overtuigd dat veel bestaande producten makkelijker diervrij en en smakelijker kunnen. Ontdek bijvoorbeeld unieke smaken pindakaas, vegan V-Spreads of palmolievrije hazelnootpasta.
Diverse producten, hier te vinden


9. Momentje voor jezelf – of een ander: Zin magazine

Zin magazine is naar eigen zeggen hét magazine voor de beste tijd van je leven. In deze levensfase weet je wat je waard bent. Je durft je te laten horen, kunt leiden, maar óók zorgen. Geniet elke vier weken van een moment voor jezelf. Of geef een abonnement cadeau!
Vanaf 30 euro voor 6 nummer


10. Beter cashewnootje: Johnny Cashew

Johnny Cashew is on a mission: het bedrijf wil dat alle cashew wordt verwerkt in het land van herkomst en niet onnodig de halve wereld over wordt gesleept. Dat scheelt uitstoot, verspilling en is goed voor de lokale economie.
Vanaf 8,26 voor twee zakken


11. Drink bier en ga klimaatverandering tegen: Lowlander Beer Cool Earth Lager

Lowlander Beer besloot de Dutch Seagrass Restoration Project in de Waddenzee te steunen. Hoe? Drink jij een blikje Cool Earth Lager, dan planten zij een zeegrasplantje in de Waddenzee. Zo wordt volgens Lowlander CO2 35 keer sneller opgeslagen dan in het tropisch regenwoud.
25,08 voor een 12-pack blik


12. Verrassende siropen van Agropošta

In 2011 startte de Kroatische familie Svaic met het maken van siropen. Ze noemden het merk Agropošta, dat ‘post uit de natuur’ betekent. De natuurlijke limonadesiropen zijn op basis van planten, kruiden en vers fruit. Van aardbei tot salie en van lavendel tot vlierbloesem: proef, en ontdek jouw favoriete smaak!
vanaf 1 euro voor een losse sachet


13. Galipette Biologique cider

Galipette Biologique is gemaakt van 100 procent gefermenteerd appelsap. De cider heeft een lichte bubbel en vindt zijn oorsprong in Normandië, Frankrijk, waar de het gemaakt wordt van handgeplukte ciderappels. Hier geen toegevoegde suikers, gewoon puur en rijk van smaak.
30,95 voor twaalf flesjes


14. Thee van Australian Homemade

Biologisch, Fairtrade en gemaakt van de beste ingredienten: dat is thee van Australian. Door de thee te verrijken met een combinatie van natuurlijke kruiden, hebben ze smaken voor elk moment van de dag. Welke is jouw favoriet?
Diverse smaken, vanaf 2,89

Dit artikel Maak zelf een delicious goodiebag: 14 kleine cadeaus voor foodlovers verscheen het eerst op delicious.magazine.

8 cadeaus voor de échte wijnliefhebber

$
0
0

Er zijn maar weinig mensen die je met een gerust hart een fles wijn cadeau kunt geven. Want wat koop je, als je niet weet of de voorkeur uitgaat naar wit, oranje, of juist een funky Pet Nat? Ga daarom voor een van deze cadeaus voor wijnliefhebbers: veilig en toch heel sappig.

Bekijk voor nog meer inspiratie ook dit lijstje met 7x kerstcadeaus waar je nog niet aan had gedacht.


1. Vacu Vin

Als je niet direct de hele fles leegdrinkt – en dat komt vaak voor – dan is het handig om de wijn te vacumeren met een vacu vin. Een soort pompje waarmee je de lucht uit de fles zuigt, waardoor de wijn langer goed blijft. Bijkomend voordeel: als vrienden de kurk per ongeluk weggooien (dat zou jij natuurlijk nooit doen) heb je voortaan een stopper in huis om de wijn af te sluiten.

VacuVin Wine saver Concerto – met 2 doppen €13,99


2. INAO proefglas

De kans is groot dat er onlangs een nieuwe wijnbar in de buurt is geopend, waar ze de (natuur)wijn schenken in klein glaswerk. Van het soort Franse stijl, laag op de poot. Officieel zijn dit proefglazen, die je gebruikt om, de naam zegt het al, wijnen te proeven naast elkaar. Ze zijn razend populair bij wijnboeren – en nu dus ook in wijnbarretjes – vanwege hun elegante, doch compact en stevige voorkomen. Ideaal ook voor thuisproeverijen. Wil je echter het allerbeste uit een wijn halen? Dan kun je beter een set Bordeaux en Bourgogne glazen cadeau geven aan een wijnliefhebber.

Origineel I.N.A.O. degustatieglas – 6-pack €19,95


3. Bijna Zalto glazen

Zalto is de crème de la crème onder de wijnglazen. Ze zijn alleen verschrikkelijk duur en je kunt ze niet in de afwasmachine stoppen. Na een eindeloos lange zoektocht vonden we het beste alternatief: Gabriel glas wijnglazen. Ontwikkeld door René Gabriel, een wijncriticus die verlangde naar één glas voor elk type wijn. Inmiddels wordt dit glas gebruikt bij menig sterrenrestaurant en wijngoed. Er zijn twee verschillende soorten, waarvan het StandArt glas 150 gram weegt en iets beter tegen een stootje kan.

StandArt glas – Box met 2 glazen €32,00


4. Le Creuset Kelnersmes

Iedereen zou een kelnersmes in de la moeten hebben liggen, vinden wij. Met een snelle draai, een huppeltje hier en daar, open je de wijn in een paar luttele seconden. Een kelners- of wijnmes is zóveel compacter en makkelijker in gebruik dan alle andere kurkentrekkers out there. En, je kan hem laten ingraveren. Zo geef je een nog persoonlijker cadeau aan een wijnliefhebber.

Le Creuset Kelnersmes €34,95


5. Zuiver Wijnen – Wijnpakket ‘Zuivere Basis’

Voor de wijndrinker die wil flirten met natuurwijn is er dit introductiepakket van Zuiver Wijnen. Want wat natuurwijn is kun je het beste proevend ontdekken. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht, gaat het niet om een smaak, maar een stijl van wijnmaken. Vergelijk het met biologisch versus niet-biologische landbouw. Wijnboeren die op natuurlijke wijze werken, doen zo min mogelijk met de wijn. Zon, sap, een tank en wat handen voor de pluk: meer is het niet. Daarom noemen ze het ook wel ‘low-intervention wine’ in het Engels.

Zuiver Wijnen – Wijnpakket ‘Zuivere Basis’ €70


6. The Durand

De doorgewinterde wijnliefhebber heeft ongetwijfeld al een stevig, dubbelscharnierig kelnersmes, maar als hij ook graag wijnen drinkt met al heel wat jaren op de teller (we hebben het over 30+ jaar), dan is dit het perfecte cadeau. The Durand kan namelijk de meest kwetsbare kurken, heel en intact, verwijderen.

The Durand opener voor oude kurken €159,50


7. Noble rot

Het Engelse tijdschrift Noble rot (edele rotting) is zoals ze zelf schrijven een ‘knallende, hartverscheurende, genreverstorende ode aan gastronomisch genot’. Oftewel wijnrebellen die de gevestigde wijnwereld een opkalefater willen geven. De covers maken het alleen al een leuk cadeau voor een wijnliefhebber.

3x Noble Rot Magazine €99,95


8. delicious. kerstnummer

Niet te vergeten is natuurlijk ook het kerstnummer van delicious.! Vol heerlijke recepten en de beste wijn-spijscombinaties!

Dit artikel 8 cadeaus voor de échte wijnliefhebber verscheen het eerst op delicious.magazine.

72 food ornamenten om je kerstboom vol te hangen met eten

$
0
0

gembergin: perfect voor een spicy gin-tonic + meer ideeën met gin!

$
0
0

Gingery Poolside Gin heeft als grote smaakmaker biologische gember uit Peru. Die is pittiger en smaakvoller dan andere gember. Verfrissend en verwarmend, perfect voor een gember gin-tonic aan het zwembad.

Zoals ze zelf zeggen: stop drinking boring drinks. En daarom delen we de coolste ideeën om een scheutje (gember)gin toe te voegen aan je zomer.

Gembergin & tonic jelly

Als je van jiggly texturen houdt is dit er een voor jou: een jelly gemaakt van gin. Een feestelijke topping voor een zomerse cheesecake, maar ook lekker om zo van te snoepen. Je maakt zelf een jelly door gelatine te weken in koud water.

Roer kristalsuiker, water en wat citroenschilletjes – of extra gember – samen in een steelpan op middelhoog vuur. Laat het 5 minuten pruttelen tot er een siroop ontstaat. Laat even afkoelen, haal de citroen/gember eruit en voeg de gelatine toe. Doe er een heel glas gin-tonic bij en laat helemaal afkoelen. Het volledige recept vind je hier.

gin tonic-jelly met citroen & verveine
Gin tonic is een all time favorite! Maar zoek je nog een beetje uitdaging? Verwerk deze populaire cocktail dan eens in een jelly. Een fris dessert dat er ook nog eens indrukwekkend uitziet.
Of ga voor de overtreffende trap: een gin-tonictaart!
naar recept
gin tonic jelly - delicious

Gembergin met rabarber!

Infuseer gembergin met verse rabarber, dat is een topcombinatie. Je maakt het heel eenvoudig zelf. Pak een pot en vul met suiker, limoenzest, vanille, jeneverbessen, en de gembergin. Laat een weekje staan, en schud af en toe om. Nu hoef je de gin alleen nog even te zeven, zo simpel is het.

Gember negroni

De bittere negroni is misschien wel onze favoriete sipper. Lekker langzaam slokjes nemen op een Italiaans terras. Met gember maak je ‘m net een tikje pikanter en tegelijkertijd frisser: meng 30 ml gembergin met 30 ml vermouth en 30 ml campari. Eventueel kun je de cocktail wat ‘verzachten’ (3x alcohol in één drankje kan best hard binnenkomen) met een scheut ginger ale of gemberbier.

Boozy cake met gembergin

Onze Australische collega’s zijn ze gek op gin, dat blijk ook maar weer eens uit dit recept summer-cup bundt drizzle cake: een plaatje van een tulband, volgezogen met gin, vermouth en sinaasappellikeur. Doe ons een dikke plak, maar dan wel op een dag zonder afspraken.

Nog een tip: maak een crumble met een scheutje gembergin, deze bijvoorbeeld van Nigel Slater.

kruidige pruimencrumble van Nigel Slater
In Nederland is hij minder bekend dan Jamie, maar heel Engeland – inclusief Jamie Oliver – loopt weg met Nigel Slater. Deze crumble komt uit zijn boek Keukenkronieken: een optelsom van alles wat hij heeft geleerd in 25 jaar als receptenmaker.
Nigel: 'Friszure pruimen smeken bijna om een zoete, gelige double cream, maar je kunt ook voor custard kiezen.'
naar recept
kruidige pruimencrumble van Nigel Slater

Bekijk ook: Gin-tonictaart met gekonfijte citroen en limoen

Dit artikel gembergin: perfect voor een spicy gin-tonic + meer ideeën met gin! verscheen het eerst op delicious.magazine.


zo pas je recepten aan voor de airfryer!

$
0
0

Lang leve de airfryer. Het misschien niet het mooiste apparaat is op je aanrecht, is het wel een van de handigste. Want niks zo lekker als een krokante snack – zeker als ‘ie een stuk gezonder is!

De airfryer gebruikt namelijk een stuk minder olie en vet en je kunt er naast frituren ook in bakken of het zelfs als een mini oven gebruiken. Met een paar simpele aanpassingen kun je je favoriete oven- en frituurrecepten helemaal airfryer-proof maken.

Bekijk ook: haute frituur borrelhapjes

1. Verminder de hoeveelheid olie

Een van de grootste voordelen van de airfryer is dat je veel minder olie nodig hebt dan bij traditionele bereidingswijzen. In de meeste gevallen kun je de olie in een recept met 1/2 tot 2/3 verminderen. Zo hoef je ingrediënten die je normaal zou frituren in olie, nu gewoon besprenkelen met wat olie.

2. Gebruik een anti-aanbaklaag in je airfryer

Als je de olie vermindert, kan je eten soms nog wel aan het mandje van de airfryer blijven plakken. Gebruik daarom een anti-aanbaklaag of leg bakpapier op de bodem om te voorkomen dat je ingrediënten blijven plakken. Dit maakt ook het schoonmaken een stuk eenvoudiger, win-win!

3. Pas de temperatuur en de kooktijd aan

Elk recept heeft natuurlijk een andere kooktijd en temperatuur. Voor de airfryer geldt dat je de temperatuur met ongeveer 20 graden moet verlagen en de kooktijd iets moet verkorten. Maar houd ook vooral de gerechten goed in de gaten tussendoor en check regelmatig het mandje.

4. Gebruik de juiste airfryer accessoires

Het apparaat wordt geleverd met verschillende accessoires en hulpstukken, zoals grillroosters en bakplaten. Zonde om die niet te gebruiken dus! Het grillrooster is bijvoorbeeld perfect voor het bereiden van vlees en groenten, terwijl de bakplaat ideaal is voor het bakken van cakes en broodjes.

5. Kleinere porties

De airfryer werkt het beste als de lucht vrij kan circuleren rond het eten. Als je grote porties bereidt, kan het zijn dat het voedsel niet gelijkmatig gaar wordt. Maak daarom kleinere porties en bak friet bijvoorbeeld in delen.

Dit artikel zo pas je recepten aan voor de airfryer! verscheen het eerst op delicious.magazine.





Latest Images